Itálie mě osvobodila od imaginace aneb Cesty na jih

5. leden 2007

Do Itálie jako líhně a kolébky stavebních slohů, výtvarných myšlenek, duchovních proudů i podnětů pro životní styl vedou cesty náboženské, kulturní, studijní, ale také obchodní a plážově rekreační. Náš páteční večer se chce zaměřit na pouti kulturní - Miloš Doležal ve svém komponovaném pořadu s názvem "Itálie mě osvobodila od imaginace aneb Cesty na jih" představuje několik pozoruhodných italských cest francouzských a českých umělců.

O svých italských poutích, pobytech i usazeních hovoří významní francouzští tvůrci, malíř Balthus a básník, překladatel a esejista Yves Bonnefoy, český sochař Ivan Theimer, malíř Mikuláš Rachlík, sochař Miloslav Chlupáč, básník a historik uměni Jan M.Tomeš, italský esejista a odborník na cestopisnou literaturu prof. Attilio Brilli a hudební historik prof. Jaroslav Mihule. Natáčeno v Rossiniére, Pietrasante, Vejanu, Arezzu a Praze.

Večer doprovází hudba Bohuslava Martinů inspirována italským výtvarným uměním. Připravil Miloš Doležal. Spolupráce na rozhovorech a překladech Petr Turek a Jiří Štourač. Účinkují Otakar Brousek st., Rudolf Pellar, Jana Franková a Miloš Doležal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.