István Örkény: Povídky

27. červen 2019

Povídky maďarského spisovatele a dramatika s bizarní tematikou, silně ovlivněné surrealismem, shrnuté později do sbírky Mořský tanec, vyjadřují pocity úzkosti a bezvýchodnosti autorovy generace tváří v tvář fašistickému nebezpečí. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Maďarský prozaik a dramatik István Örkény se narodil 5. 4. 1912 v Budapešti. První své prózy začal mladý inženýr chemie publikovat časopisecky těsně před druhou světovou válkou. Tyto povídky s bizarní tematikou, silně ovlivněné surrealismem, shrnuté později do sbírky Mořský tanec (1941), vyjadřují pocity úzkosti a bezvýchodnosti autorovy generace tváří v tvář fašistickému nebezpečí. Jeho předtuchy a obavy se naplnily, když byl povolán do armády, bojoval na východní frontě a přežil i strádání zajateckého tábora.

István Örkény: Kočičí hra

Dana Medřická, Kočičí hra - 07.02.1974

Erži Orbánová živelná a svérázná hrdinka v budapešťském činžáku a její sestra upoutaná na vozíček v žijící v emigraci v Mnichově. To jsou hlavní hrdinky populární Örkényho hry s Danou Medřickou a Vlastou Fabianovou v hlavních rolích. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Po návratu domů působil jako divadelní dramaturg v Budapešti. V 60. letech vznikla jeho nejproslulejší (a později zdramatizovaná) novela Kočičí hra, nevšední portrét staré ženy, načrtnutý formou dopisů a telefonických hovorů. Na své surrealistické začátky navázal zvláštním literárním útvarem - krátkými povídkami plnými břitkého humoru, ironie a výsměchu, přecházejícího často až do absurdity a grotesknosti, ve sbírce Minutové grotesky (1968). Zemřel 24. 6. 1979 v Budapešti.

Eden

V povídce Eden přijíždí manželský pár do luxusního horského hotelu na dovolenou. Vše se zprvu zdá být naprosto dokonalé - úslužností personálu počínaje a zařízením hotelu konče. Ohromující je i jídelní lístek při první večeři. Jenomže náhle projde jídelnou zcela nahý muž a odejde oknem, aniž by to kohokoli z přítomných vyvedlo z míry. Vzápětí se na stole místo objednaných lahůdek objeví talíř s čímsi, co číšník bez uzardění pojmenuje psím žrádlem. A to je jen začátek řetězce absurdit, které z luxusu činí cosi nezachytitelného a chimérického.

Účinkuje: Jan Přeučil

Překlad: Milan Navrátil 
Režie: Vladimír Tomeš 
Natočeno v roce 2000. 

Hosté

Povídka Hosté se odehrává pravděpodobně v době potlačení Maďarské republiky rad na blíže neurčeném šlechtickém sídle, kde se střídají vojáci intervenčních armád. Starý svět společenských hodnot a rituálů se definitivně rozpadá ve všeobecném poválečném chaosu a živoření. Vynucené soužití starousedlíků s nepozvanými hosty vede na obou stranách k relativizaci dosavadních jistot a postojů. Napětí a nejistota hrozí každou chvíli přerůst v ostrý střet, ale má na něj ještě někdo odvahu a sílu? 

Účinkuje: Ladislav Mrkvička

Překlad: Milan Navrátil
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 1998.  

Narozeniny

Na hroutící se východní frontě druhé světové války se ocitáme v povídce Narozeniny. V chaosu prchajících německých jednotek, drcených ofenzívou Rudé armády, se potácí skupinka maďarských vojáků, pro které se už dávno válka stala něčím, co si nezvolili a co se zoufale snaží alespoň přežít. Ale toto strašlivé peklo se už vylilo ze všech myslitelných břehů a všudypřítomná krutost vymazala i poslední zbytky lidskosti.

Účinkuje: Ladislav Mrkvička

Překlad: Milan Navrátil
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 1998.  

Zpětná proměna

Gregor Samsa, hrdina proslulé povídky Franze Kafky, neskončil svůj život jako podivný brouk. Alespoň tedy ne v povídce Istvána Örkenye Zpětná proměna. Po několika měsících strávených v těle brouka se stejně náhle ráno probudil ve své původní lidské podobě. A svým nejbližším tak znovu způsobil stejný šok. Zatímco rodina se vzpamatovává z opětovné proměny, Gregor Samsa si čím dál víc uvědomuje, že ta původní proměna nebyla bez příčiny a že mu paradoxně přinášela určitou formu svobody, kterou nyní opět ztrácí.

Účinkuje: Jiří Ornest

Překlad: Milan Navrátil
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 1998.  

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.