István Örkény: Kočičí hra. Dana Medřická a Vlasta Fabiánová v hlavních rolích populárního dramatu

11. červenec 2020

Erži Orbánová, živelná a svérázná hrdinka v budapešťském činžáku, a její sestra upoutaná na vozíček v žijící v emigraci v Mnichově. To jsou hlavní hrdinky populární Örkényho hry s Danou Medřickou a Vlastou Fabianovou v hlavních rolích. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Vlasta Fabianová, Kočičí hra - 07.02.1974

Dojemný příběh Erži a Gízy odehrávající se v komunistickém Maďarsku napsal Örkény původně jako novelu, teprve v roce 1963 ji přepracoval do podoby divadelní hry. Do českého povědomí se zapsala především díky legendárnímu zpracování Národního divadla v Praze, které se dočkalo neuvěřitelných 403 repríz. Excelovaly v něm Dana Medřická s Vlastou Fabiánovou. Divadelní představení v Tylově (dnes Stavovském) divadle se hrálo od premiéry 7. února 1974 do prosince 1982. 

První velký úspěch Daně Medřické přinesla role Slávky Hlubinové ve Šrámkově Měsíci nad řekou, kterou hrála na jevištích v Plzni i Praze i ve stejnojmenném filmu Václava Kršky z roku 1953.

Miroslav Doležal, Naděžda Gajerová, Dana Medřická, Kočičí hra - 07.02.1974

Tato postava se pak na dlouhou dobu stala její nejvýraznější filmovou rolí. Další příležitosti jí nabídly například filmy Ošklivá slečna (režie Miroslav Hubáček), Návrat ztraceného syna (režie Evald Schorm), Kdo chce zabít Jessii? (režie Václav Vorlíček). Zaslouženou popularitu ji přinesly televizní inscenace a seriály Sňatky z rozumu, F. L. Věk, Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům a Nemocnice na kraji města.

Vlasta Fabianová a Dana Medřická, Kočičí hra - 07.02.1974

Na scéně Městských divadel pražských v letech 1954–1959 a Národního divadla 1959–1983 vytvořila desítky různorodých ženských postav světového repertoáru. Její interpretace se vyznačovaly neokázalostí, prostou i jedinečnou schopností vystihnout komické i tragikomické charaktery. K jejím životním rolím patřila Blanche v Tramvaji do stanice Touha T. Williamse, Líza z Nashova Obchodníka s deštěm, titulní role v Brechtově Matce Kuráži, ale především právě Erži Orbánová.

Osoby a obsazení: Erži Orbánová (Dana Medřická), Gizela, její sestra (Vlasta Fabianová), Ilona, její dcera (Naděžda Gajerová), Jóži, Ilonin manžel (Miroslav Doležal), Krausová, Pavla (Vlasta Matulová), Myška, sousedka paní Orbánové (Luba Skořepová), Viktor Molnár, operní pěvec v penzi (Jiří Sovák), Adelaida Brucknerová, Viktorova matka (Marie Glázrová) a číšník (Eduard Pavlíček)

Přeložil: František Stier a Ida de Vries
Režie: Jiří Šrámek

Nahrávka Supraphonu v roce 1982.

Spustit audio