ISMY po česku

28. únor 2005

Od ledna 2005 připravuje redakce rozhlasových her a dokumentu do vysílání Českého rozhlasu 3 - Vltava dokumentární cyklus v rámci stávajícího Radiodokumentu. Jmenuje se "ISMY po česku". Velkou řadu hodinových dokumentů najdete ve vysílacím schématu vždy každou druhou středu večer ve 21:45.

Dokument je žánr velmi oblíbený. Vede žebříčky sledovanosti na ČT 2, dostává se i do kin... Dalo by se tedy předpokládat, že rozhlasové dokumenty by měly mít na kulturní stanici, jakou je Český rozhlas 3 - Vltava, takřka výsadní postavení. Aby tomu bylo opravdu tak, budeme se snažit letos nabídnout posluchačům témata, která by je měla co nejvíce oslovit.

Když se řekne ISMY, možná se člověku nejprve vybaví různé umělecké směry. Ale o ty právě vůbec nepůjde. "ISMY po česku" vznikly ze snahy pojmenovat současnost, ve které žijeme. Jaká slova se začnou při těchto úvahách drát na jazyk? Terorismus, nacionalismus, rasismus, feminismus, globalismus, workoholismus...? Anebo altruismus, ekumenismus, idealismus, pacifismus...? Jinak řečeno tento cyklus hodlá předkládat závažná společenská témata, dramatické životní příběhy, rozkrývat, mapovat a pojmenovávat vybrané jevy každodenního života, která se dají shrnout pod titul končící příponou "ismus". Důležitá je také část názvu "po česku", která napovídá, že se pořady budou zaměřovat na to, co je pro zkoumaný jev příznačně českého, z jakého historického podhoubí vyrůstá a jak si stojí z pohledu celoevropského či celosvětového. Nepůjde však o prosté vymezování pojmů, ale o lidské příběhy, osudy, dramata všedního života... Život je dramatik nad dramatiky, stačí se jen dívat kolem sebe s otevřenýma očima. Právě proto v centru optiky bude vždy stát nosný příběh lidského osudu, od kterého se vše odvíjí. Chceme rozkrývat a dokumentovat, nabízet vhled pod povrch, k podstatě...

Velkou naději na to, že "ISMY po česku" budou opravdovou událostí rozhlasového dokumentu posledních let, skýtá fakt, že se okolo ISMŮ dal dohromady nebývale široký autorský tým složený z předních osobností současné dokumentaristiky a publicistiky. Pro příklad alespoň některá jména: Bronislava Janečková, Lenka Jaklová, Hana Krejčová-Soukupová, Marek Janáč, Radka Lokajová, Kateřina Ondroušková, Alena Zemančíková, Miroslav Buriánek, Ondřej Vaculík... Myslím, že tyto autory není třeba blíže představovat, jsou to známá jména tvůrců pořadů špičkové úrovně a laureátů nejrůznějších dokumentaristických soutěží.

Vedle oněch špiček - a doufám, že ne v jejich stínu - dostanou možnost představit se posluchačům i mladí autoři, kteří stojí teprve na startu své rozhlasové kariéry.

A protože jde o zcela mimořádný projekt, připravili jsme specielně při jeho příležitosti velkou posluchačskou soutěž. Prostřednictvím dopisů, e-mailu a esemesek budou posluchači po dvanáct měsíců volit nejlepší dokument roku, který bude oznámen po skončení celého projektu na slavnostním vyhlášení. Pro ty, kteří se soutěže zúčastní, jsou připraveny lákavé ceny, knihy z nakladatelství Mladá fronta. Pravidla soutěže se dozvědí posluchači při vysílání každého z pořadů.

Důležité je také poděkovat na tomto místě generálnímu řediteli Českého rozhlasu, panu Václavu Kasíkovi, který svým velkorysým grantem přispěl k tomu, že tento mimořádně náročný cyklus mohl vzniknout.

Cyklus "ISMY po česku" zahájil svou existenci na stanici ČRo 3 - Vltava ve středu 5. ledna ve 21:45 pořadem, pro jehož název jeho autoři Jitka Škápíková a Tomáš Gsöllhofer zvolili mimořádně Skandalismus. Má podtitul: Listina základních lidských práv a svobod, hlava pátá, článek čtyřicet aneb Bambini di Média.

Jitka Škápíková, autorka a dramaturgyně projektu "ISMY po česku"

Spustit audio