Interview: cynická hříčka o jedné neznámé

5. říjen 2007

Pro filmového fanouška není nic příjemnějšího, než si v krásnou podzimní neděli zajít na nový snímek Steva Buscemiho. Městští intelektuálové vytáhli šály, do podzimních depresí je ještě daleko, a příležitostí, kdy bude král bizarních roliček na plátně déle než deset minut také není tolik. Interview Buscemi nejen režíroval, ale obsadil se i do hlavní role. Během osmdesáti minut tak (téměř) nesleze z plátna a divák si může jeho čím dál zajímavější fyziognomii vychutnat do poslední vrásky. UVNITŘ TRAILER!

Žánrově těžko zařaditelná konverzačka o dvou lidech a jednom loftu byla natočena podle Thea Van Gogha (a nizozemský původ látky je tu decentně a vtipně zmíněn.) Pierre Peters (Steve Buscemi) je novinář prestižního deníku, zabývající se politickými tématy na úrovni. Kdo ví proč (on to ví a diváci se to dozvědí také) dostane za úkol udělat rozhovor s blonďatou hvězdičkou béčkových hororů a stupidních limonád Katjou. Jejich první setkání v takovém tom podniku s bílými ubrusy a lampičkami na stole se odehraje v odlehčeném tónu a v záplavě roztomilých narážek a vtípků - třeba Japonec, který si nechá podepsat Ipod nebo hereččin uštěkaný pejsek, který vlastně není pejskem. Jenže zatímco on je zvyklý na politiky a státní aféry, ona je soustem pro bulvár a spíše než hereckým uměním je známá počtem milenců a plastických operací. Jiskřivá konverzace tak velmi brzy přeroste ve vzájemné invektivy a nechuť ("Vy nemáte můj demosnímek???" - "Mám ...tady v tašce"), načež blonďatá hvězda uraženě odkráčí, aniž by nějaký rozhovor začal, natož proběhl.

Náhoda tomu ovšem chtěla, aby se Peters a Katja o nějakou chvíli později potkali znovu, tentokrát v jejím bytě. Pod vlivem okolností i ledasčeho jiného tam rozpoutají komorní večírek, který osciluje mezi poněkud zvláštním interview, drsnou hrou a vzájemným cynickým zraňováním. Oba si několikrát prohodí role novináře a celebrity, takže po několika panácích už není jasné kdo koho vlastně zpovídá. Dojde i na odhalování slabin a citlivých míst, ale věřte důvěrnostem, když se zfetovaná herečka svěřuje protřelému novináři (a obráceně). Právě důvěra se stane klíčovou záležitostí celého interview, protože to co vypadá jako přiopilá konverzace je ve skutečnosti souboj dvou světů, který může mít jen jednoho poraženého a jednoho vítěze.

Interview

Nebezpečí filmů postavených na dialogu, navíc v uzavřeném prostoru překonal Buscemi dvěma dramatickými vrcholy a velice rozumnou stopáží - snímek má osvěžujících 80 minut. Dramaticky film vystavěl jako boxerský zápas, byť se jedná o strukturu skrytou a symbolickou. Oba aktéři se nejprve vzájemně oťukají, po každém z kol si dají povinnou pauzu, aby mohli přitvrdit až ke konečnému knokautu. To všechno za použití více či méně povolených prostředků, které zde mají podobu moderních technologií - mobilu, počítače, osobní databanky či digitální kamery.

Interview

Použitím digitálních kamer docílil tvůrce téměř voyeuristického účinku, kdy se na Katju a Peterse lepí tak zblízka jak to jen jde, aby zaznamenal jejich vzrušení, podrážděnost, snahu všechno o druhém zjistit a zároveň nic neříct.

Interview

I přes všechnu tu excitovanost, atraktivní prostředí (zatímco filmoví bohémové 80. let v loftech prostě bydleli, tady je interiér povýšen téměř na jednu z postav) i pootevřené hloubky postav zůstává Interview záležitostí komorní, uzavřenou a vlastně docela krátkodechou. Ale jestli máte Steva rádi a drama obsažené pouze v dialogu vás baví, nejspíš si tuhle ekvilibristickou drsárničku užijete. Je to film přesně na zářijový podvečer - léto je pryč, ale do těžkých podzimních chmur je ještě daleko.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), CinemArt

Interview psychologický / drama, USA, 2007, 83 min

Režie: Steve Buscemi, scénář: Steve Buscemi, David Schechter, Theodor Holman, kamera: Thomas Kist

Hrají: Steve Buscemi, Sienna Miller

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.