Instantní Shakespeare

14. leden 2009

William Shakespeare napsal 37 divadelních her. Průměrná doba potřebná k přečtení jedné hry bude kolem tří hodin. Půjdete-li na Shakespeara do divadla, zaplatíte za lístek průměrně 300 Kč. Ale půjdete-li na Shakespeara do Dlouhé, zaplatíte jen jednou, budete mít za dvě hodiny veškeré dílo tohoto dramatika v malíku, ušetříte 111 hodin času a přibližně 11 000 Kč.

Američtí herci Jess Borgeson, Adam Long a Daniel Singer vytvořili v roce 1987 komprimát z kompletního díla Williama Shakespeara - dokázali veškeré jeho hry s humorem nacpat do dvouhodinového představení, blížícího se spíš kabaretu než klasické činohře. U nás se této sympatické výzvy o 20 let později chytá pod režisérským vedením Jana Borny také Divadlo v Dlouhé. Především pro zúčastněné herce (Miroslav Táborský, Jan Vondráček a Martin Matejka) to musela být takříkajíc adrenalinová výzva.

Základem je celou věc nadnést, hledat v zadání humor, přiblížit text konzumnímu (ne)vnímání, na něž je většina národa zvyklá. Jako bychom se dívali na reklamu a ne na divadlo. Jak sami říkají ústřední protagonisté, připomínající spíše namachrované obchodní agenty v nějaké úpadkové prodejní show: "Klidně ukázat lidem Shakespeara plného zvratků, hnusu a spermatu, ale hlavně ať to není nuda!"

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách

Těžko pak někoho překvapí, když si Romeo a Julie při balkónové scéně volají mobilem a k jejich vyznání lásky dojde přes smsky. Krvavý Titus Andronicus proběhne jako parodie na kuchařské show nazvaná Mstivci v akci. Na mladší publikum určitě zapůsobí živý beatbox a hiphopové vystoupení rozjednávající Othella: "Othello - černá duše, černý tělo!," rapují s nadsázkou herci.
Že se to stále nedá stihnout? Ale dá... S vysvětlením, že Shakespeare kradl, kde mohl, protože když pochopil, že něco funguje, točil to stále dokola, odehrají herci 16 komedií v jednom scénickém čtení. S tím ostatně má soubor Divadla v Dlouhé mnoho zkušeností. Podobně jsou shluknuta i antická dramata. Macbetha hrají pánové Táborský, Vondráček a Matejka stylově ve skotských sukních a bez spodního prádla. Troila a Cressidu uvidíme jako nejhloupější pořad pro malé - Teletubbies. Vtip je v tom, že nakonec se málem zapomene na nejslavnější autorovu hru - Hamleta...

Největším přínosem je herecké nasazení, spontánnost a totální sehranost, která pánům hercům dává (a při zkoušení toho jistě také díky tomu hodně vzniklo) prostor k improvizaci. Škoda jen, že se všechny střepy toho rozbitého a poslepovaného shakespearovského džbánu neudržely pohromadě až do konce. Zhruba ve třech čtvrtinách představení, i když herci blbnou do vysílení jako malé děti, si na chvíli možná uvědomíte, že už je to přece jen maličko dlouhé a ohrané, než vás zase zpátky usadí nějaký nový fór, zábavnější kousek, potažmo celá hra! Hrne se to na vás, ať chcete, nebo nechcete.

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách

Kdyby vám to bylo málo, v programu představení lze najít všech 150 Shakespearových sonetů, a to v originále. Každopádně ode dneška se můžete ráno v koupelně před zrcadlem s kartáčkem na zuby ptát: "Být, či nebýt?" Právě totiž došlo k vašemu kulturnímu upgradu. Máte Shakespeara v malíku a skoro zadarmo!

autor: Tomáš Kůs
Spustit audio