Ingmar Bergman: Nevěra

27. červenec 2017
Hra pro tento večer

Herečka Marianne je šťastně provdaná za dirigenta Markuse, přesto se zamiluje do režiséra Davida. Chvíli si všichni myslí, že o nic nejde, než nad svými city ztratí kontrolu. Rozhlasová adaptace původně filmového scénáře Nevěra slavného švédského režiséra ukazuje, jak ničivou sílu může mít na životy všech zúčastněných mimomanželský poměr. On-line k poslechu do 2. srpna 2017.

Dana Černá a Ivan Trojan při natáčení

Když Ingamr Bergman v roce 1982 natočil film Fanny a Alexandr, který měl být jeho rozloučením s filmovou režií, naštěstí se jako tvůrce neodmlčel definitivně. Uprázdněný prostor, který se mu s koncem filmování otevřel, vyplnil především psaním. Tak vznikla mimo jiné i „partitura pro obrazové médium“ Nevěra, volně inspirovaná epizodou z Bergmanova soukromí.

Do vyprávění Nevěry nás švédský režisér uvádí takříkajíc osobně, jako by nám chtěl nabídnout, abychom z bezprostřední blízkosti sledovali vznik celého příběhu. Na začátku jsme tedy v Bergmanově pracovně, on sám sedí za psacím stolem a nechá svou představivost, aby si částečně ze vzpomínek, částečně z vlastní fantazie stvořila hlavní hrdinku budoucího příběhu. Neurčitý a konkrétním lidským osudem zatím nespoutaný fantóm na sebe podle Bergmanova přání vezme podobu herečky Marianne Voglerové, kterou režisér kdysi (nejspíš i velmi důvěrně) znal. Od ní si nechává zpětně vyprávět o rozpadu jejího kdysi idylického manželství.

Čtyřicetiletá Marianne je šťastně vdaná za úspěšného dirigenta Markuse, mají spolu devítiletou dceru Isabelle. Markusův nejlepší kamarád David rodinu často navštěvuje, i pro Isabelle a Marianne je David nejmilejším rodinným přítelem. Jednou večer, když při podobné návštěvě chybí Markus, Marianne a David zjistí, že se navzájem velmi přitahují. Naplánují si společnou cestu do Paříže, zatímco Markus bude na turné za oceánem. Jejich vztah ale pokračuje i po návratu do Švédska. A ukáže se, že se velmi zmýlili, když svou nevěru považovali jen za příjemné intermezzo, které pro nikoho nebude mít vážné následky.

Rozhlasová adaptace filmového scénáře vznikla v roce 2012 v rámci projektu Severský rok na Vltavě.

Osoby a obsazení: Marianne (Dana Černá), Bergman (Jiří Ornest), Markus (Lukáš Hlavica), Goldberg (Ivan Řezáč), Petra Holstová (Marie Štípková), Anna Bergová (Helena Dvořáková), Margareta (Apolena Veldová), Johan (Jiří Klem), Eva (Taťjana Medvecká), David (Ivan Trojan) a Isabelle (Julie Baboráková).

Překlad: Zbyněk Černík
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 2012.

Spustit audio