Igor Malijevský: Kino

22. leden 2018

O lásce a o tom, jak složitá někdy dokáže být, se popsaly už stohy papíru. Jenže tohle téma se nikdy nevyčerpá. A tak se k němu teď obrací i současný český spisovateleI Igor Malijevský.  Dělá to však svým osobitým způsobem, takže povídka Kino není žádná jednoduchá love story. Příběh o vztahu, životě, smrti a jednom výletu do litevského Kaunasu pro rozhlas z autorova rukopisu připravila Klára Fleyberková. Účinkuje Petr Lněnička. Poslouchejte on-line do 28. ledna 2018.

Na pozadí (nebo snad popředí?) povídky se odvíjí obraz litevského Kaunasu – tak trochu exoticky ošuntělá krajina. Co dokáže udělat s tak trochu ošuntělým vztahem?

Neakceptovaní. Rádio Dada uvádí večerní školu Václava Kahudy a Igora Malijevského

Lány, 2001

Kdo jsou neakceptovaní? Kolik mrtvých lidí jezdí ráno hromadnou dopravou? Jak vypadá život po životě bez nánosu romantického štuku? Poslechněte si jednu z nejdramatičtějších investigativních kauz v dějinách Českého rozhlasu.

Čtěte takéSpiritisté v ZOO. Rádio Dada a Večerní škola pro pokročilé uvádí existenciální poradnu Václava Kahudy a Igora Malijevského

Igor Malijevský napsal text Kino přímo pro Český rozhlas. Dlouhou řadu jich ale už publikoval. A to byla jeho cesta k literatuře poměrně klikatá. Po studiu na matematickém gymnáziu se vrhl ještě na Matfyz, kde studoval teoretickou fyziku. První básně napsal až kolem třiadvaceti let. Tedy první, za které se už nestyděl, jinak ho pokusy provázely už v dětství.

Jakmile usoudil, že se jeho snažení dá říkat literatura, pustil se do ní s vervou. Vedle řady básnických i prozaických knih má i knihy fotografické. Právě focení je totiž jeho další vášní.

Už deset let také s Jaroslavem Rudišem pořádá literární večery EKG v pražském divadle Archa. Teď ohlásili prázdniny, ale jejich délku nijak nespecifikovali.

Účinkuje: Petr Lněnička

Dramaturgie: Klára Fleyberková
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2017.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio