Ignát Herrmann: U snědeného krámu. Staropražský příběh o neuváženém sňatku dobrotivého kupce Žemly

23. leden 2022

Po více než třiceti letech uvádíme ve vltavské řadě Hra pro pamětníky obnovenou premiéru inscenace U snědeného krámu podle stejnojmenného románu Ignáta Herrmanna. Nesentimentální a přitom jímavý příběh člověka, kterého bezelstná touha po lásce vydá napospas ziskuchtivým nástrahám sousedky a její dcery, poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. V hlavní roli Josef Bek.

Rozhlasová dramatizace: Evžen Turnovský
Osoby a obsazení: Martin Žemla (Josef Bek), Randová (Eva Svobodová), Kyllian (Jaroslav Marvan), Šustrová (Světla Svozilová), Pavlína (Jiřina Krejčová), Fána (Světla Amortová), Plagwitz (Bohumil Švarc), Strážmistr (Karel Beníško), Strážník (Bedřich Bobek), Pýšková (Gabriela Kaulfusová), Sousedka (Štěpánka Holečková), Hubeová (Jaroslava Vacková), Mládenec (Artur Šviha), výrostek (Jiří Šašek), výrostek (Jiří Lír), Zámečník (Rudolf Harna) a Chlapec (Miloš Hajský)
Hudba: Emanuel Brejša (hra na citeru)
Režie: Oldřich Hoblík
Natočeno: v roce 1958

Ve svém prvním románu (vydaném nejprve časopisecky v roce 1885 a po přepracování knižně v roce 1890) využil Ignát Herrmann vzpomínky na vlastní smutná učednická léta v kupeckém krámě. Starší bratr mu našel místo v pražském obchodě, jehož mistr své učedníky často a tvrdě trestal. Mladému Ignátovi tak dokonale znechutil kupeckou živnost, které se po vyučení nikdy nevěnoval. Snad aby se vypořádal s dvěma roky otrocké práce, hmotného nedostatku a ponižování, popsal bezútěšnost kupecké živnosti v tragicky laděném románu U snědeného krámu.

Jeho hlavním hrdinou je poctivý, až příliš slušný a nesmělý kupec Martin Žemla. Z naspořených peněz si v Praze otevřel svůj vysněný obchod, ale zdá se, že pro okolní vypočítavý svět nemá dost podnikavého ducha. Jeho snahu s každým vyjít si jeho bližní vykládají jako slabost a bez výčitek ji zneužívají. Tak jako vysloužilý voják Kyllian nebo ziskuchtivá vdova Šustrová s dcerou Pavlínou.

Než román vyšel, znali čtenáři Ignáta Herrmanna jako autora krátkých humoristických povídek a fejetonů. Příběh Martina Žemly nedosáhl sice popularity pozdější humoristické prózy Otec Kondelík a ženich Vejvara, přesto vyšel za autorova života celkem osmkrát. V roce 1933 se Ignát Herrmann dožil také zfilmování svého románu, pod vedením režiséra Martina Friče si zahráli mnozí přední čeští herci – František Smolík, Vlasta Burian, Antonie Nedošínská, Ella Nollová neboČeněk Šlégl.

Také rozhlasová dramatizace, kterou připravil v roce 1958 Evžen Turnovský pro režiséra Oldřicha Hoblíka, se může pochlubit silným hereckým obsazením v čele s Josefem Bekem, Jaroslavem Marvanem, Evou Svobodovou, Světlou Svozilovou, Jiřinou Krejčovou a dalšími.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.