Hudební skladatel Jan Vičar

19. prosinec 2014

Hostem Telefonotéky byl hudební skladatel, pedagog FF UP a popularizátor hudebního dění profesor Jan Vičar.

Narodil se před pětašedesáti lety v Olomouci. Povídat si budeme o jeho vztahu k moravskému folkloru, soudobé hudbě, umění a výuce na nejstarší univerzitě na Moravě a druhé nejstarší u nás.

Po studiích na ostravské konzervatoři, olomoucké Univerzitě Palackého, brněnské JAMU a pražské AMU započal Jan Vičar pedagogickou dráhu.

Je profesorem katedry teorie a dějin hudby na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze a katedry muzikologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, na jejíž obnově se od roku 1990 zásadním způsobem podílel jako její dlouholetý vedoucí.

Jako Fulbright/CIES scholar-in-residence přednášel na osmi amerických univerzitách (1998–1999) a jako hostující profesor vyučoval kompozici a hudební teorii na Birmingham-Southern College v Alabamě (2005). Založil a řídil (v letech 2009–2014) mezinárodní festival soudobé hudby MusicOlomouc. Byl šéfredaktorem časopisu Hudební rozhledy (1986–1989).

03269684.jpeg

Věnuje se muzikologii a kompozici. Je autorem či spoluautorem šesti odborných knih (Akordeon a jeho hudební uplatnění, Václav Trojan, Hudební estetika, Hudební kritika a popularizace, Imprints: Essays on Czech Music and Aesthetics, Hudba v Olomouci 1945-2013).

Jako skladatel vydal pět autorských CD (Vivat universitas! Zpíváme si, Fortissimo, Přeludya, Ej, Janku!) a zejména jeho kompozice pro pěvecké sbory jsou hojně provozovány u nás i v zahraničí.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Michal Bureš
Spustit audio