Hrůza a zlo v africkém umění

10. leden 2005

Hrůza, hnus a rozkoš z monstrozity jsou emocionální stavy, jež patří k základní antropologické výbavě člověka. Jejich inscenace v mytologii a umění má dlouhou a regionálně rozrůzněnou tradici. Výstava Africa Screams ve vídeňské Kunsthalle je pokusem o zmapování tematizace zla a strachu v dějinách umění a kultury černé Afriky.

Téma zla a hrůzy hraje v umění a vůbec kultuře afrických zemí velice výraznou roli. Přesto bylo dosud ve vědě i výstavnictví trestuhodně zanedbáváno. Vídeňská výstava se pokouší ukázat, jak se africké postkoloniální války a krize, známé Evropanům z katastrofických obrázků a záběrů z médií, artikulují v umění a pop-kultuře. Skutečný horor (války, rozpady států, korupce, chudoba, nemoci) představuje rezervoár vzorů pro horor v umění. Zatímco v Evropě patřila odedávna k hlavním producentům umělecké hrůzy křesťanská církev - vzpomeňme si jen na pekelné výjevy v našich chrámech či na zakrvaveného Krista přibitého na kříž -, v Africe příslušela inscenace hrůzy jiným institucím: spolkům masek, kultovním skupinám a vypravěčům mýtů.

Jane Alexander - Vissershok (2000)

Prezentace masek z různých afrických kultur ukazuje, jak je zlo reprezentováno a zažehnáváno v kultu. Vedle rituálních a kultovních předmětů je do expozice zařazena řada ukázek z nejrůznějších uměleckých oborů i médií: obrazy, sochy, fotografie, instalace, ale i ukázky z hororových filmů, kalendářové tisky a komiksy. Výstava Africa Screams tak programově vychází z protnutí estetického, kunsthistorického i kulturologického bádání: spojuje historii s přítomností, mytologickou fantasy se skutečnými prožitky utrpení, vysoké a nízké, transcendentální i triviální, staré "kmenové" umění a vybrané kritické pozice soudobého umění. Ze současných umělců Afriky jsou na výstavě zastoupeni například Fernando Alvim (Angola), Candice Breitz (JAR), Kofi Setordji (Ghana) či Jane Alexander (JAR).

Výstava o formách zla v africké kultuře a umění trvá ve Vídni do 30. ledna 2005. Otevřena je denně kromě středy od 10-19 hodin, ve čtvrtek až do 22 hodin. Vstupné stojí 6 eur, snížené 4,50 eur. Další informace na www.kunsthallewien.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.