Hrdinové v poezii

11. leden 2016
Poetická zastávka

Místa, která ve svých básních zachytili američtí básníci.

Poslouchejte na Vltavě od 11. ledna 2016 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Cizinci v Praze - James Merrill: Rapsodie na české motivy. Když se po roce 1989 otevřely hranice, stala se Praha cílem návštěv turistů i tuláků z celého světa. Merrill byl spíše tím druhým, tedy tulákem. Ubytoval v roce 1994 v jednom malostranském penziónu, zanechal po sobě knížku, anglický zápis a báseň. V ní je zachyceno město očima návštěvníka, který vidí kolem sebe celé barevné divadlo Královské cesty s ruskými papachami i s loutkami, s hromadami nevkusu, falešného folklóru a staré veteše. Ničemu z toho nerozumí, nezná jazyk ani symboliku, ale zanechává báseň, která tu divokou proměnu Prahy po roce 1990 zachycuje lépe než kterákoli báseň česká.

03339506.jpeg

Připravil Josef Hrdlička. Účinkují Hynek Chmelař a Jan Hartl.

Pestří hrdinové - Wallace Stevens a jeho Muž s modrou kytarou. Americký básník Wallace Stevens napsal v roce 1937 báseň o muži s modrou kytarou. Toho vidíme na slavném obraze z modrého období Pabla Picassa a báseň nikoli náhodou s Picassovým obrazem souvisí.

Připravil Josef Hrdlička. Účinkují Hynek Chmelař, Jan Bidlas a Kamil Halbich.

02468843.jpeg

Hrdina v přestrojení - Hrdinství ukryté pod očními víčky u Lindy Pastan. Americká židovská básnířka Linda Pastan, narozená roku 1932, svoji pouť životem ke stáří vidí jako Odysseu a svým blízkým přiděluje převleky mytologických postav.

Připravil Matouš Jaluška. Účinkují Hynek Chmelař a Petra Špalková.

Hrdinové rodinných nesnází. Nejmilejší sestřenice Edgara Allana Poea. Edgar Allan Poe měl opravdu nelehké dětství, což poznamenalo celé jeho dílo. Jeho otec opustil rodinu, když mu byly dva roky a matka zemřela o rok později. Sedmadvacetiletý Edgar Allan Poe si vzal za ženu třináctiletou Virginii, která však onemocněla tuberkulózou a po jedenácti letech manželství zemřela. Literární kritika má za to, že báseň Annabel Lee vypráví o ní.

Připravil Matouš Jaluška. Účinkují Hynek Chmelař, Jan Bidlas a Martin Finger.

03546055.jpeg

Hrdinové v zahradách - Louise Glücková a hlasy rostlin. Básní Divoký kosatec se otevírá stejnojmenná sbírka současné americké básnířky Louise Glückové. Hlas, kterým báseň hovoří, ale nepatří člověku, ale květině. Báseň nás přivádí do Vermontu, státu na severovýchodě USA při hranicích s Kanadou - a do jedné zdejší na první pohled obyčejné zahrady.

Připravil Martin Pšenička. Účinkují Hanuš Bor, Hynek Chmelař a Markéta Frösslová.


Režie: Jaroslava Šiktancová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio