Hradec Králové je město s obřím potenciálem, říkají tamní organizátorky kulturního života

21. červen 2019

V Hradci Králové se daří divadlu, jazzu, bleším trhům i saunování. Pestrý kulturní život východočeské metropole v ArtCafé představily Barbora Hodonická a Natálie Kratochvílová. Obě se podílí i na přípravě Open Air Programu, součásti festivalu Divadlo evropských regionů.

Oslava anebo také ó, sláva tak můžeme číst téma letošního Open Air Programu, který už podvacáté doprovází mezinárodní festival Divadlo evropských regionů (21.–28. 7. 2019). Tato akce oslavující profesionální i amatérské divadlo, ať už činohru, nebo třeba divadlo s přesahem do nového cirkusu, se koná tradičně v Hradci Králové v divadle Drak a v Klicperově divadle a také na řadě venkovních scén.

Všichni jsme oslavenci

Celé královéhradecké centrum letos organizátoři chtějí v souladu s tématem vyzdobit jako jednu velkou party. „Všichni jsme oslavenci. Bez lidí by totiž festivalu nebylo. A budeme se snažit, aby tu každý oslavil to, co během roku oslavit nestihl, třeba svoje vlastní narozeniny,“ říká Natálie Kratochvílová, která pro Open Air Program připravuje specialitu: hraní počítačových her za doprovodu živé hudby.

Programu se zúčastní například skupina DVA, která nahrála soundtrack tuzemské populární hry Botanicula, nebo alternativní kapela B4. Ta doprovodí odvážlivce Playstation bitvy. „Představuju si to celé jako ring s fandícími lidmi kolem. Rádi bychom přizvali jednoho herce, který zaujme roli rozhodčího. Vůbec ale nevím, jak to celé dopadne, je to premiéra,“ usmívá se Natálie Kratochvílová.

Nábleší pro 1500 lidí

Natálie Kratochvílová se do Hradce přestěhovala ze Šluknova. Ačkoliv její babička doma pořádala oblíbený Klub přátel vážné hudby, ona původně chtěla hradeckou kulturu pouze konzumovat. „Cítila jsem ale, jaký má Hradec potenciál, a začala jsem kulturu sama vytvářet. Je to pro mě daleko větší výzva než dělat další akce v Brně nebo v Praze,“ říká.

Dnes kromě spolupráce na Open Air Programu posílá energii do provozování sauny a osvěžovny NUUK na břehu Labe, na říjen chystá v centru města saunařský festival a každý měsíc pořádá Nábleší, což je bleší trh v okolí místní náplavky. Cestu si na něj najde zhruba tisíc až patnáct set lidí. „Naposledy jsem si tu koupila dvě takové úplně nenápadné krajinky a funkční budík,“ dodává Barbora Hodonická, druhý host vltavského ArtCafé. Na rozdíl od Natálie se v Hradci narodila a v místní kulturní komunitě se pohybuje od gymnaziálních let. Se svou neziskovkou Kontrapunkt organizuje právě Open Air Festival a před čtyřmi lety převzala také přípravu festivalu Jazz Goes to Town, jehož kořeny spadají do devadesátých let minulého století. Obě akce jsou pro město kulturní vlajkovou lodí.

Poznejte Hradec z vody

Na otázku, jak se jí a jejím kolegům daří Open Air Program posouvat, Barbora Hodonická odpovídá, že větší prostor v programu dostává stále průbojnější nezávislá profesionální scéna. „Snažíme se hledat to, co hradeckého diváka baví, co je pro něj přínosné a objevné. Jednotlivé soubory sledujeme dlouhodobě, letos třeba diváci uvidí představení Lov, což je společná akce Bratrů v tricku a Holektivu,“ vypočítává s tím, že jde o populární soubory, které se v Hradci v minulosti představily samostatně. Teď spojí síly v chytré klaunérii.

Snažíme se hledat to, co hradeckého diváka baví.
Barbora Hodonická

Jestli se do Hradce v nejbližší době chystáte, mohly by vám přijít vhod tipy hostů ArtCafé. Na kávu zajděte do Café na kole, na náplavce si půjčte pedalboard a prozkoumejte město z hladiny Labe nebo Orlice. Na kole vyražte za město a vykoupejte se v pískových lomech. „Anebo se prostě jen projděte kolem řeky. Je jedno v jakém směru a kolem jakého toku. Hradec je město na vodě a hrozně mu ta poloha prospívá,“ myslí si Barbora Hodonická.

Co všechno se dá zažít v netradiční sauně pojmenované po grónském hlavním městě? Jaký rytmus má pot? Jaký vliv má festival Jazz Goest to Town na místní obyvatele? A jak se organizátorům spolupracuje s magistrátem a co bude obsahovat netradiční průvodce po Hradci Králové? Poslechněte si celé ArtCafé. Hudbu k němu vybíral Michal Pařízek.

Spustit audio

Související