Hra Teror v Divadle ABC vytváří iluzi soudního procesu

9. listopad 2017

Existují v lidském životě situace, kdy je zabíjení správné? Tuto kontroverzní otázku klade ve hře „Teror“ její autor Ferdinand von Schirach. Hru Teror uvede jako svou další premiéru
11. listopadu pražské Divadlo ABC.

Interaktivní drama ze soudní síně nazvané „Teror“ uvedou jako svou další premiéru v Městských divadlech pražských v režii ředitele divadla Ondřeje Zajíce. Ve hře odehrávající se v soudní síni svěřil německý dramatik Ferdinand von Schirach roli poroty publiku. Ústřední téma vypovídá o současné hrozbě teroristických útoků, ale také o morálních otázkách jednotlivce v boji proti teroru.

Teror

Existují v lidském životě situace, kdy je zabíjení správné? Tato znepokojující otázka zazní několikrát během divadelního představení, jež připomíná soudní přelíčení. Na lavici obžalovaných usedá vojenský pilot Lars Koch, který se rozhodl jednat proti teroristovi, jenž unesl letadlo se 164 cestujícími na palubě. Toto letadlo pak namířil proti stadionu, na němž se zrovna nacházel 70 tisíc diváků. Lars Koch se rozhodl letadlo řízené teroristou sestřelit. Obětoval tak 164 životů proti 70 tisícím. A nyní je na divácích, aby rozhodli, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Pouze na jejich rozhodnutí závisí, jaký konec představení prožijí.

Spolek Kašpar uvádí Vernisáž, nadčasovou jednoaktovku Václava Havla

Vernisáž

Divadelní spolek Kašpar nastudoval Havlovu hru Vernisáž a dnešní premiérou pomyslně otvírá nové bytové divadlo - Klubovnu v Jindřišské ulici v Praze.

Teror od Ferdinanda von Schiracha se v současné době se hraje po celém světě. Jen v České republice v této sezoně hru Teror uvádí tři divadelní scény - kromě Městských divadel pražských to je Národní divadlo v Brně a Národní divadlo moravskoslezské. Přitažlivost formy, kterou tento text nabízí je v tom, že zásadním spojencem herců se stávají diváci. „Divák je obsazen do role, je v interaktivní pozici, od začátku ví, že bude i soudcem. Na konci inscenace bude hlasovat o vině a nevině obžalovaného. Pokud se rozhodnete navštívit inscenaci, ocitnete se v prostředí, kde se snažíme vytvořit maximálná iluzi soudního procesu se vším všudy,“ říká režisér Ondřej Zajíc.

Teror

Civilní výraz a zároveň nadhled a odstup si musí od vážného tématu i své postavy udržet představitel postavy pilota Larse Kocha, Tomáš Novotný: „Obdivuji jeho hrdinství vzít na sebe tíhu za celou společnost, protože ať už to dopadne jakkoli, tak kdybychom mluvili o reálném případu, tak otevírá spoustu další otázek a myslím, že tento případ by byl zlomový v mínění diváků, široké veřejnosti. A tohle všechno odnáší jeden člověk, ať už bude vinen nebo ne. Je to rozhodně téma k přemýšlení ve volných chvílích.“

Hlasování diváků/porotců o vině či nevině pilota Larse Kocha je dlouhodobě zveřejňováno na webu a je zajímavé sledovat, jak odlišné může být v jednotlivých zemích, ve kterých se hra Teror uvádí.

Premiéra bude v sobotu 11. listopadu v 19 hodin v pražském Divadle ABC v režii Ondřeje Zajíce.

Spustit audio