Holoklept. Nacisté kradli Židům kbelíky a košťata, stejně jako cenné obrazy

Ještě nikdy jste neslyšeli slovo holoklept? Není divu, jedná se o novotvar. Pokud hádáte, že by holoklept mohl mít něco společného s holokaustem, hádáte správně. Jedná se o nacistickou krádež majetku evropských Židů a osob za Židy označených.

Nacisté okradli všechny, chudé i nejchudší, dobře postavené, zámožné i ty skutečně nejbohatší a slavné. Nacisté kradli kbelíky a košťata, stejně jako cenné obrazy. Výhodně zpeněžit se jim povedlo i díla takzvaného „zvrhlého umění“, kterým halasně opovrhovali.

Ukradený majetek se po porážce nacistického Německa z valné části nikdy nevrátil. Nebylo komu ho vracet. Restituční zákony byly formulovány v neprospěch přeživších. Pokusy o restituci aspoň něčeho málo z ukradených majetků vypovídají velmi mnoho o poválečném vývoji.

Michaela Sidenberg se specializuje na provenienční výzkum a v rozhovoru říká, že paměťová instituce, která vydá ukradený majetek, získává něco mnohem cennějšího příběh a kontext restituovaného artefaktu. Restituenti navíc velmi často navrácený majetek ochotně nabízejí Židovskému muzeu v Praze do zápůjčky nebo k odkupu.

Zabavené peřiny a ložní prádlo ve Smíchovské synagoze

Dokumentarista Martin Šmok objasňuje, jak složitě se utíkalo před nacistickým pronásledování a jak obtížně se přeživším a emigrantům zase vracelo do společnosti, která poznala antisemitismus jako oficiální státní doktrínu. Vyvrací přitom vžité představy o vině a nevině, o charakteru záchraných akcí, jako byly tzv. Wintonovy vlaky, povaze ukradeného majetku a nárocích restituentů.

V prvním dílu dvoudílných historických reflexí o holokleptu se věnujeme především širšímu kontextu nacistické loupeže, antisemitské propagandě a snaze o legalizaci vyděračských postupů. 

Sklad zabaveného nábytku na ženské galerii Vinohradské synagogy

V pořadu jsou použity ukázky ze svědectví Zuzany Růžičkové a Kurta Wehleho shromážděných USC Shoah Foundation. Tato a podobná svědectví, některá z nich v češtině, jsou veřejně dostupná na platformě iWitness, kde si je můžete sami poslechnout celá. V pořadu zní rovněž ukázky antisemitské tvorby Českého rozhlasu, který nacistům sloužil jako důležitý propagandistický nástroj.

autor: Petr Šourek
Spustit audio