Hledání umělecké svobody Igora Stravinského. Poslechněte si cyklus pořadů k 50. výročí úmrtí skladatele

11. duben 2021

Inspirace ruským folklórem, okouzlení jazzem, návrat k osvědčenému řádu starých forem v neoklasicismu i experiment se skladatelskou technikou serialismu – to vše poznal a ve svém díle zvěčnil Igor Stravinský, jehož životní pouť se uzavřela 6. dubna 1971. Umělci věnujeme cyklus Poledních koncertů, které připravil Lukáš Hurník. 

Program k výročí Igora Stravinského od 5. do 11. dubna

5.–11. 4. Polední koncert s Lukášem Hurníkem
5. 4. Jazzový podvečer s inspiracemi Igorem Stravinským s Davidem Bradou
6. 4. Akademie o Stravinského duchovní hudbě s Josefem Třeštíkem
7. 4. Jazzový podvečer o Stravinského inspiracích jazzem se Zdeňkem Přidalem
10. 4. Operní večer a Nikolaj Rimsky-Korsakov: Májová noc s Vojtěchem Babkou a Zbyňkem Brabcem
11. 4. Krásné hlasy o vokálních dílech Igora Stravinského s Vojtěchem Babkou

Během tvůrčího procesu si Stravinský stanovoval překážky. Konfrontace s nimi i zúžené pole pro práci pro něj bylo místem, kde se může nejsilněji rozvinout pravá svoboda ducha. Do svých děl neváhal zapojit motivy od jiných skladatelů, díla renesančního mistra Carla Gesualda da Venosa a svého současníka Antona Weberna se stala náměty pro jeho odborné studie.

Myslím, že má hudební mluva není součástí předkompozičního období, ale součástí přímé hudební akce. Způsob, jak věc vyjadřuji, a věc vyjádřená je pro mě totéž.
Igor Stravinský

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.