Hledání českého moře. Plavba literaturou, která na nás s moři a oceány nezapomněla

2. říjen 2023

Rozhlasové pásmo z poezie i prózy od Shakespeara k Barrandovi. Máme moře, nebo nemáme? Lidé, kteří jsou přesvědčeni o jeho absenci, z ní často vyvozují neblahý dopad na naši národní identitu. Češi jsou podle nich uzavření, přízemní a malí povahou, padají slova o českém rybníčku či horstvy obehnané kotlině. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Připravil: básník Ondřej Macl
Režie: Dimitrij Dudík
Účinkují: Anežka Šťastná, Dana Černá a Ivan Řezáč
Natočeno: v roce 2022
Premiéra 29. 8. 2022

Je tu ovšem i literatura, historie, nebo i přírodní vědy, podle kterých je to s tím mořem složitější. Zaprvé, moře tu bylo dříve než národy, ba celé kontinenty. A tuhle pravěkou vodní paměť lze dodnes rozeznávat jak v našich tělech a vědomích, tak v proměnách globálního klimatu.

Mořský vítr k nám doléhá z příběhů o potopě, znehybnělý nám leží u nohou ve zkamenělinách. Mytizujeme si historická období za Přemysla Otakara II. či Karla IV., kdy moře bylo téměř na dosah. Baví nás nejroztodivnější pokusy, jak protáhnout mořské pobřeží až k nám domů. Přivlastňujeme si Shakespearovu zmínku o Bohemii umístěné u moře, která se tajemně ujala i v dalších kulturách. A v neposlední řadě se jako námořníci zdravíme – ahoj!

Vyplujte s námi na vlnách rozhlasu k pobřeží českého moře. Průvodcem nám bude inženýr a paleontolog francouzského původu Joachim Barrande, ale dojde i na mnohé další ohlasy, včetně těch shakespearovských. Zazní také úryvky z děl Jana Nerudy, Zuzany Brabcové, Radka Malého, Vladimíry Čerepkové či Karla Šebka.

autor: Ondřej Macl
Spustit audio

Související