Hlas, kytara a magnetofon – to stačilo ke zrodu dvou osobitých písničkářek

31. březen 2021

Před desítkami let nahrávaly své písně v domácím prostředí. Pásky se skladbami málem navždy zůstaly uklizené v krabicích. V novém tisíciletí se však dočkaly znovuobjevení.

Mezi těmito enigmatickými písničkářkami je rozdíl jedné generace a každá pochází z jiné části světa. Obě však své intimní písně s anglickými texty nahrávaly u sebe doma, když jim bylo mezi 25 a 30 lety. Shodou neobvyklých okolností byla jejich pozoruhodná tvorba málem zapomenuta. Na své posluchače si musely obě počkat několik desítek let.

Connie Converse byla vizionářkou, která se marně snažila se prosadit na začátku padesátých let – v době, kdy po introspektivní autorské písničkářce ještě ani neexistovala poptávka. Po čase svou hudební kariéru zcela vzdala a v roce 1974 beze stopy zmizela.  

Sibylle Baier po proslavení naopak nikdy netoužila a jen pro rodinu a přátele vytvořila nadčasové, dnes už kultovní album Colour Green.

Jakým způsobem se skladby Connie Converse a Sibylle Baier dostaly k publiku a čím si získaly své posluchače? Poslechněte si celý díl ArtCafé s Annou Kolářovou.

Pořad připravila: Anna Kolářová
Spustit audio

Související