Čtyřicetiletá přestávka udělala ze Shirley Collins živoucí folklorní mýtus

13. říjen 2020

Legendární anglická folková zpěvačka Shirley Collins zažívá po osmdesátce nebývalý comeback. Co nám stovky let staré lidové písně říkají o současnosti?

Příběh pětaosmdesátileté anglické zpěvačky Shirley Collins se nepodobá ničemu, co bychom mohli najít v narativu 20. a 21. století. Rodačka z jihoanglického Sussexu vyrůstala během druhé světové války. Anglické, irské a skotské lidové písně, které se učila od svého dědečka a tety, zpívala společně se svou sestrou Dolly prakticky od okamžiku, kdy se naučila mluvit. Revival lidové hudby, který po skončení druhé světové války štědře dotovala britská vláda, ji zavál do Londýna. Shirley Collins tam okamžitě vyhledala Cecil Sharp House, epicentrum folkloru, lidové hudby a tance, které nese jméno po průkopníkovi anglického folklorismu. Okamžitě se tak zařadila po bok mladých lidí, kteří se pokoušeli oživovat zapomenuté lidové písně.

Její specifický hlas a unikátní způsob interpretace staré hudby, ke kterému, narozdíl od ostatních zpěvaček, nepřidávala žádné zbytečné vokální ornamenty, z ní okamžitě udělal folkovou hvězdu. Se svým tehdejším partnerem, folkloristou Alanem Lomaxem, cestovala do Spojených států a natáčela lidové písně tamějších obyvatel. Po návratu vydala se svou sestrou Dolly celou řadu vlivných desek. S kapelou The Albion Country Band se na chvíli zapojila i do folk-rockové vlny, která míchala lidovou hudbu s elektrickými kytarami a netradičními nástroji.

Zdravotní potíže, které u ní vyvolalo trauma z manželovy nevěry, ji ale na konci sedmdesátých let odstřihly od hudebního dění. Jelikož nebyla schopná dál vystupovat na veřejnosti a zpívat na pódiu, působila v administrativních pozicích. A pomalu se na ni začalo zapomínat. Okultní písničkář David Tiber z kapely Current 93 ji ale tak dlouho přesvědčoval, aby se k nahrávání a koncertování vrátila, že po téměř čtyřiceti letech povolila. Comeckové album Lodestar z roku 2016, které Shirley Collins natočila ve svém domácím studiu v Sussexu, bylo triumfem. Zpěvačka k němu přidala oceňovanou autobiografii All In The Downs a letos v létě taky další desku Heart's Ease. 

Jak nečekaný návrat folkové legendy ovlivňuje současnou hudbu a co nám můžou písně Shirley Collins říct o současnosti? Tomu jsme se věnovali v hudebním vydání pořadu ArtCafé.

Pořad připravil: Jiří Špičák
Spustit audio

Související