Mezi gaučem a dřezem. Nechte se v karanténě inspirovat bedroom producers a nahrajte vlastní písně

3. duben 2020

Hudebním speciálem o nahrávání hudby v domácích podmínkách tematizujeme situaci, ve které jsme se společně ocitli: karanténa a domácí izolace se stávají zkušeností lidí na všech kontinentech. Někteří z nás chtějí domácí zkušenost odrazit do své tvorby: A pokud tíhnou k hudbě, vytvářejí ji teď doma – a třeba i jednoduše nahrávají anebo streamují.

Bedroom producers, čili producenti z pokojíčků, se stali v digitálním věku svébytným proudem nezávislého popu. Ale ještě před nimi tu byli ti, kdo se vymezovali vůči profesionální produkci anebo byli vytlačení na okraj. Jejich tvorba nemá přísnou zvukovou čistotu a profesionalitu nahrávacího studia, ale zase nese určité osobní stopy a je otiskem situace.

Domácí studio Tomáše Procházky

Požádal jsem o výpovědi čtyři hudebníky, kteří mají s domácím nahráváním zkušenost třeba až dvacet, pětadvacet let. Petr Marek nepatří jenom ke kapele Midi lidi, ale má za sebou dlouhá léta tvorby právě z domácích pozic. Vlastně už od dětství natáčel pod nickem Muzikant Králíček a v posledních letech dal celou svou tvorbu z těchhle nadšeneckých let na internet.

Poradil bych každému, aby to šel rovnou zkusit. A nebál se, že to bude znít blbě – to je totiž dobře.
Tomáš Procházka

V pořadu dál hovoří Martin Kyšperský z brněnských Květů, hudebník a mutlimediální umělec Erik Sikora (držitel Ceny Oskára Čepana za rok 2019) a Tomáš Procházka: album Plastová okna jeho kapely B4, oceněné cenou Vinyla, vznikalo v domácím studiu na chalupě. 

Vyprávění o absurditách, dobrodružství a půvabu domácího nahrávání přinášíme jako inspiraci a povzbuzení všem, kdo se rozhodnou prozkoumat potenciál chvíle, kdy jsme odkázaní sami na sebe a na to, co nás obklopuje: není důvod čekat s tvorbou, hrou se zvuky, s napojením na nedohlednou tradici písniček. Naši hosté nám dodávají odvahu a chuť využít situaci – nejen konzumovat, ale taky produkovat. Autor pořadu Pavel Klusák vybral do programu domácí nahrávky Jiřího Šlitra, Ariela Pinka, The Space Lady, B4, Marno Union, CocoRosie a dalších.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související