Hitler: vzestup zla

26. listopad 2005

Výběr DVD nosičů obohatil kanadsko-americký televizní snímek Hitler: vzestup zla, napínavý příběh a zároveň strhující psychologická studie, sledující Hitlerovo mládí a proměnu v diktátora.

Proč a jakým způsobem se v jediném člověku dokáže nahromadit tolik nenávisti, zla a touhy po moci? - ptají se tvůrci. Jak může osobní a osobnostní problém průměrné, na počátku nevýznamné osoby poznamenat světové dějiny a svou "chorobou" nakazit druhé - nejprve spolupracovníky, postupně takřka celý národ?

Film názorně ukazuje, co všechno může způsobit hrstka fanatiků, jsou-li pro to příznivé podmínky. Zároveň je i mementem, kam to vede, když okolí nevnímá, nechce nebo se bojí vnímat varovné signály, když podceňuje nebezpečí a říká si "ono to nějak dopadne".

Robert Carlyle v titulní roli snímku Hitler: vzestup zla

Snímek Hitler: vzestup zla dává (alespoň některé) odpovědi na palčivá "proč" a "jak", především na to, jak se mohlo stát, že diktátor přicházel k moci zprvu nenápadně, téměř bez povšimnutí. Režisér Christian Duguay i představitel hlavní role, skotský herec Robert Carlyle (známý např. z filmů Trainspotting či Do naha!), podali vynikající výkon. Kvality snímku ocenili nedávno i členové České filmové a televizní akademie, když mu udělili Cenu Elsa v kategorii zahraničních dramatických pořadů. DVD vydala Česká televize (s podporou Warner Bros) jako svůj první zahraniční hraný film na tomto nosiči. Má české titulky, takže si jej mohou vychutnat také neslyšící.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.