Historii a naši každodennost dělají lidé, z nichž mnozí jsou velmi problematičtí, říká historik Robert Kvaček

31. březen 2023

Významný český historik vypráví, jak se stalo jeho osudem 19. století a mluví o tom, že je v našich městech a vesnicích čím dál méně osobností, kterým bychom mohli věřit a vložit do jejich rukou náš osud. 

Připravila: Naďa Reviláková
Zvukový mistr: Ladislav Čurda
Natočeno: 2023

„Mně se stalo to, co málokdo prožije, že jsem umřel. Že jsem umřel a byl jsem vynesen do správné místnosti, kde byli neživí, až umřu úplně, že mě pochovají. Byl říjen 1943, takže mně bylo 11 roků. Známí, kteří přijeli na jičínské posvícení, přivezli dáreček – takové žluté věnečky. Za války nebyly vejce, to bylo omezené a do těch cukrovinek dali kypřící prášek. Jenže ten cukrář, který to udělal, se spletl a místo kypřícího prášku tam dal myší jed. Menší bratr umřel doopravdy a já jsem se z toho po třech dnech vylízal. Ještě trvalo pak půl roku, než jsem to vylízání nějakým způsobem pozitivně završoval…“ vzpomíná v podcastu Momenty historik Robert Kvaček.

Momenty. Poslechněte si rozhovory s osobnostmi českého kulturního života ve vltavském podcastu.

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co prožili, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje.

31. 3. Robert Kvaček
3. 4. Eva Jiřičná
4. 4. Arnošt Goldflam
5. 4. Jiří Svoboda
6. 4. Tomáš Zikmund

Podcasty Českého rozhlasu Vltava poslouchejte na webu Vltavy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.

Spustit audio

Související