Henry David Thoreau: Walden aneb Život v lesích (6 dílů)

15. červenec 2017

Přírodní eseje amerického literáta a filozofa líčí autorův dvouletý pobyt ve vlastnoručně postavené chatě na břehu jezera Walden. On-line k poslechu do 16. července 2017.

12. července 2017 si připomínáme dvě stě let od narození amerického filosofa, transcendentalisty a spisovatele Henryho Davida Thoreaua. Při této příležitosti vybíráme jeho nejvýraznější dílo, kterým je Walden aneb Život v lesích.

Už v roce 1845 se Thoreau rozhodl žít samotářský život v sepětí s přírodou, a tak na pozemku svého přítele začal stavět malou chatku. A ještě téhož roku se do ní přestěhoval. Období dvou let a dvou měsíců života u rybníka Walden popsal téměř o deset let později ve stejnojmenné knize.

Velký dopad měla i u nás: poprvé v českém překladu vyšla už na počátku 20. století, v roce 1924 se pak objevil překlad nový, který vyšel hned dvakrát, o čtvrt století později kniha prošla dalším překladem a v devadesátých letech ještě jedním.

To je jasným důkazem, že poznatky a filozofie Henryho Davida Thoreaua má sílu i v průběhu let. Thoreau byl bytostným ekologem ještě před vznikem ekologie jako oboru. Jeho eseje ale nejsou výrazné jen svým významem pro myšlení o přírodě a jakousi morální výpovědí. A tu je třeba připomínat stále.

Účinkuje: Ladislav Mrkvička

Spustit audio