Henrik Ibsen: Paní z moře

24. březen 2018

Tajemná přitažlivost nespoutaného moře, záhadný cizinec, který se nečekaně vrací, moc osudu a pravá láska... To jsou motivy, z nichž Henrik Ibsen utkal příběh plný skrytých dramat odehrávajících se v hloubi lidských duší. Elida Wangelová dostala ještě jednou šanci změnit svůj život. Zvolí si moře, nebo pevninu? Slavnou divadelní hru norského klasika v překladu Františka Fröhlicha pro rozhlas v roce 1988 nastudovala režisérka Hana Kofránková, v hlavních rolích uslyšíte Janu Hlaváčovou, Petra Haničince, Hanu Maciuchovou, Veroniku Žilkovou a další výborné herce. Poslouchejte on-line do 30. března 2018.

Letos v březnu uplynulo 190 let od narození norského dramatika a básníka Henrika Ibsena. Jeden z nejvýznamnějších severských spisovatelů, označovaný za otce moderního dramatu, se narodil 20. března 1828.

Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti

Henrik Ibsen

Proč byl Henrik Ibsen klíčovou osobností pro vývoj evropského dramatu a divadla 20. století, v čem spočívá humor jeho her, čím jsou výjimeční hrdinové a hrdinky, které vytvořil? Nejen na tyto otázky hledá odpovědi dokumentární pásmo nazvané Za všechno může Ibsen aneb Pravdivost přirozenosti a přesvědčivost skutečnosti. Poslouchejte on-line do 18. dubna 2018.

Svou literární dráhu zahájil nejprve jako básník, ale záhy svou pozornost zaměřil na divadlo. O první drama se jednadvacetiletý mladík pokusil v roce 1849, kdy vydal tragédii Catilina, inspirovanou Shakespearem a Schillerem.

Během padesáti let napsal celkem 26 divadelních her, ve kterých je patrné široké rozpětí dramatických forem i literárních směrů.

Henrik Ibsen: Domeček pro panenky (Nora)

Hlavní ženskou postavu ztvárnila herečka Dana Černá, Nořina manžela si zahrál Ivan Trojan.

Nora a Thorvald Helmerovi žijí v příkladně šťastném manželství. A mohli tak žít až do smrti, kdyby se Nora kdysi nerozhodla v zájmu manžela jednat na vlastní pěst. Rozhlasovou inscenaci slavné divadelní hry o ženské emancipaci nastudovala režisérka Hana Kofránková v roce 2004. Pro hlavní ženskou postavu si vybrala herečku Danu Černou, Nořina manžela si zahrál Ivan Trojan. Poslouchejte on-line do 26. března 2018.

Zřetelný předěl zaznamenáváme mezi ranými romantickými tragédiemi, od nichž přešel Ibsen ke svým hrám společensko-kritickým, ale ani tím Ibsenův vývoj nekončí. Od Divoké kachny (1884), která podle dramatikových vlastních slov měla přinést něco nového, charakterizuje jeho hry symbolismus a hlubší ponor do psychologického zázemí postav.

Do tohoto posledního Ibsenova tvůrčího období patří také Paní z moře (1888). Její hlavní hrdinka Elida je sice zasazena do realistického společenského prostředí a vazeb, ale autora mnohem víc zajímají její skryté vášně, nevyřčené touhy a ozvuky skrývané minulosti.

Osoby a obsazení: MUDr. Erik Wangel, obvodní lékař (Petr Haničinec), Ellida Wangelová, jeho druhá žena (Jana Hlaváčová), Boleta, jeho dcera z prvního manželství (Hana Maciuchová), Hilda, jeho dcera z prvního manželství (Veronika Žilková), Arnholm, školní ředitel (Vlastimil Fišar), Lyngstrand (Jiří Ornest), Ballested (Jiří Hálek) a cizí člověk a hlas (František Němec)

Přeložil: František Fröhlich
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudební improvizace: Milan Svoboda
Režie: Hana Kofránková

Natočeno v roce 1988.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.