Henrik Ibsen: Nepřítel lidu

Lednovou přehlídku Ibsenových her na Vltavě uzavře pro své téma dodnes silně rezonující drama Nepřítel lidu (1882). Na příběhu lékaře Stockmanna, který se marně snaží poukázat na závadnost vody v místních lázních, předvádí Ibsen bez obalu všechny nepřístojnosti „demokratické“ společnosti – korupci, strach o post a majetek i stádní myšlení a jednání většiny.

V jedné ze svých nejznámějších her popisuje Henrik Ibsen v dramatické zkratce, co se všechno může stát, když do obecní politiky malého města vstoupí idealista s dobrými úmysly, s nadšením a minimálními zkušenostmi. „Většina nemá nikdy právo na své straně, říkám já. Tohle patří k takovým těm společenským lžím, proti nimž se svobodný, myslící člověk musí bouřit. Kdo utváří většinu obyvatel, a to v každé zemi? Lidé chytří, nebo lidé hloupí? Shodneme se asi na tom, že hloupých je všude na celém světě děsivá, naprostá většina,“ říká hlavní hrdina na konci hry , které nepřestává provokovat tvůrce i diváky na celém světě.

Režisérka Hana Kofránková obsadila do hlavních rolí Viktora Preisse, Danu Syslovou, Lucii Trmíkovou, Františka Němce, Jiřího Holého, Michala Palatu a Ivana Trojana.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.