Hans Staden: Cesta do Brazílie. Půvabné svědectví o zemi divochů

25. listopad 2022

Jaromír Meduna čte z textu německého vojáka a námořníka, který roku 1557 vydal jedno z prvních svědectví, jež Evropan sepsal o zemi dnes známé jako Brazílie. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jaromír Meduna
Připravil: Petr Šmíd
Překlad: Vlasta Havlínová
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 21. 11. 2022

V Evropě 16. století byla Stadenova zpráva bestsellerem. „Pravdivá historie a popis země nahých a strašlivých lidožroutských divochů, nalézající se v novém světě Americe,“ byla přeložena do francouzštiny, italštiny a španělštiny. V češtině vyšla dokonce dvakrát pod názvem Dvě cesty do Brazílie (roku 1957 a 2000) v překladu Vlasty Havlínové. 

Jako u řady jiných raně novověkých cestopisů se dnes vyplatí kritické čtení. Někteří moderní antropologové, tvrdí, že Staden popisy kanibalismu přeháněl a řadu příhod si buď vymyslel, nebo se nechal inspirovat příhodami, které znal z doslechu. Přesto je Stadenovo vyprávění i po staletích půvabným svědectvím, které má své – byť poněkud svérázné – literární kvality.

Roku 2022 navíc uplynulo 200 let od doby, kdy se Brazílie vymanila z portugalské koloniální nadvlády. Není proto na škodu, přiblížit si, jaké texty utvářely evropské vnímání této země. 

autoři: Petr Šmíd , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio