Gymply a Renesance. Dvě melancholické, sžíravé i vtipné „rozchodové“ povídky Karla Kuny

31. srpen 2022

Rozhovor rozvedených manželů o budoucnosti jejich syna a nenápadný moment vnitřního rozpadu mladého páru. Dva příběhy současného českého prozaika z knihy Agentura a další povídky čtou Jan Holík a Zuzana Ščerbová. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jan Holík, Zuzana Ščerbová
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 31. 8. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

„Člověk ví přesně, jak druhému udělat bolest, ale jak mu udělat radost, to neví?“ říká jedna z postav povídky Karla Kuny Renesance. Ze slibného prázdninového výletu do Florencie zůstává podivná pachuť deziluze, ale i nové poznání. Týmiž ingrediencemi disponuje i povídka Gymply, která nasvěcuje rozpadlé manželství dva roky po rozchodu. Kam se ztratila Petrova radost z nově nabyté svobody? A proč tak špatně snáší vyrovnanost a rozhodnost své exmanželky Lucie?

Karel Kuna (1970) vystudoval na Univerzitě Karlově v Praze biologii a matematiku. V divokých devadesátých letech pracoval jako novinář v tiskové kanceláři a reportér v týdeníku. Vedle povídek a publicistických textů v časopisech vydal sbírku povídek Cestou do Malšic (Mladá fronta 2003). Podle jedné z povídek natočil Jan Prušinovský film Nejlepší je pěnivá. V roce 2021 v nakladatelství Paper Jam vydal sbírku povídek Agentura. Blíženecky rozkročen mezi kavárnou a hospodou, městem a venkovem, prací v bance a bagrováním tůní věří, že knížky jsou jedna z nejlepších cest k sobě i k lidem. Proto je rád čte a píše.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související