Gulo čar: z Bronxu do Hollywoodu

13. duben 2006

Romská skupina Gulo čar si v titulu svého nového alba Gipsy Goes To Hollywood zas tolik nefandí - od předešlé nahrávky Baro drom z roku 2003 urazila na pouti za svým "americkým snem" nemalý kus cesty.

Získala Anděla v kategorii world music, byla předkapelou při pražských koncertech Gipsy Kings či Jamese Browna, spolupracuje s americkým baskytaristou Dougem Wimbishem, bývalým členem slavných Living Colour. A hlavně: nová deska, produkovaná právě Wimbishem, je dosud nejzdařilejším studiovým počinem této desetičlenné party z problematické městské části Brna, přezdívané příznačně "Bronx".

Pocházel odtud i známý romský jazzman Jan Dirda, jehož synové Pavel (klávesy, zpěv) a Vladimír (baskytara) koncem 90. let Gulo čar založili. To už měli za sebou zkušenost z kapely Idy Kelarové Romano Rat a také ze Synergy, souboru, který v roce 1998 zaujal v roli "předskokana" vystoupení George Clintona v Edenu. V Synergy hrál i trumpetista Jiří Majzlík, kytarista, který si říká Druppi, a už v patnácti letech tam začínala i zpěvačka Irena Horváthová, další z dnešních opor Sladké trávy, jak lze Gulo čar přeložit. Postupem času se přidávali další muzikanti a začal se rodit specifický sound kapely, který můžeme charakterizovat jako spojení velmi dobře zažitého černošského funku a soulu a osobité romské melodiky. Vrcholem této fúze je letošní deska, kterou v rolích hostů obohatily i takové osobnosti, jako jsou David Koller (zpívá v písni Parno jiv a Dan Bárta (zpěv a text skladby Manuša).

Gulo čar završí své koncertní turné 22. 4. v brněnském klubu Fléda a 27. 4. v pražské Akropoli. Zahrát si přijde i producent Doug Wimbish

Sympatickou aktivitou Gulo čar je i koncertní turné, kterým novou desku propaguje. V jeho průběhu se kapela snaží upozornit na problematiku chudinských městských ghett, mezi jejichž zpravidla nezaměstnanými romskými obyvateli se už několik let pohybují terénní pracovníci Člověka v tísni a snaží se jim pomoci k integraci do většinové společnosti. Terénními pracovníky jsou i někteří členové Gulo čar - názorný příklad lidí, kteří dokázali z ghetta vykročit směrem ke smysluplné existenci.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.