Gottfried Keller: Panna rytířem. O rozmanitých podobách lásky

8. září 2022

Když se ze světce stane člověk s pozemskými vášněmi, slabostmi, rozmary a podivnůstkami... Jednu ze Sedmi legend klasika švýcarské literatury čte Karel Pospíšil. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Karel Pospíšil
Připravila: Dagmar Hubená
Překlad: Erik Adolf Saudek
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 1994

Nejvýznamnější spisovatel a básník švýcarské literatury 19. století, Gottfried Keller, autor Zeleného Jindřicha, byl i velmi aktivní jako politik. V 60. a 70. letech byl tajemníkem curyšské vlády a v této době šly jeho literární ambice zcela stranou. V roce 1876 ale funkci tajemníka opustil a nadále se věnoval už jen psaní.

V té době padesátiletý autor se znovu navrátil ke své novelistické tvorbě. Napsal pokračování úspěšných Lidí seldwylských a také Sedm legend, z nichž vybíráme do vltavské Povídky příběh Panna rytířem, který má kořeny v mariánských legendách z 12. a 13. století. Keller zde záměrně opustil trudnou současnost a obrátil se do časů raného křesťanství. I zde je ale hlavním motivem láska a autor šibalsky nechává světce zmítat ryze pozemskými vášněmi.

Původní literární plán této knihy byl sice mnohem širší a Keller se o Sedmi legendách ironicky vyjadřoval jako o „malém dezertu“ a „směšné misce zavařených švestek“, vydání v roce 1872 autorovi přineslo pronikavý úspěch nejen u švýcarských čtenářů, ale i v zahraničí.

autoři: Dagmar Hubená , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.