Goodbye Planet Earth. Orchestr Berg hraje skladby reflektující vztah člověka a přírody

9. červen 2024

Orchestr Berg, tři skladatelky tří generací a jejich díla, která se zabývají vztahem člověka k přírodě a společnosti. Soňa Vetchá, Chaya Czernowin a Nina Šenk. Křehkost našeho světa se zrcadlí i v kompozici argentinského skladatele Lucase Fagina.

Koncert, který proběhl 6. května na Fakultě humanitních studií UK, zahájila skladba Zkázy a krásy přírody od Soni Vetché. Byla psána přímo pro Orchestr Berg a v jeho provedení zazněla ve světové premiéře. On The Face of the Deep je hudebním odrazem prvního dne stvoření. Jde o přímý citát z Genesis, jeho český překlad z ekumenické bible je Země byla pustá a prázdná / a nad propastnou tůní byla tma. Autorkou díla je Chaya Czernowin.

T.E.R.R.A II od slovinské skladatelky Niny Šenk zhudebňuje pět živlů, vzduch, vodu, zemi, oheň a mytický éther. Koncert uzavřela skladba Goodbye Planet Earth od Lucase Fagina plná podivuhodných syntezátorových zvuků. Jde o umělcovo povzdechnutí nad stavem věcí dneška či o hudební ztvárnění astronauta pomalu se oddalujícího od zeměkoule? Posuďte sami.

Spustit audio

Související