Giger ve Vídni

7. srpen 2006

KunstHaus Wien uspořádal výjimečnou výstavu obrazů, kreseb, fotografií, fotomontáží a skulptur známeho švýcarského surrealisty HR Gigera. Expozice představuje 113 děl tohoto světoznámeho malíře, sochaře, architekta a designéra.

HR Giger se proslavil svými surrealistickými "biomechanickými" krajinami snů a zejména designem známých vetřelců ze stejnojmenného snímku filmového režiséra Ridelyho Scotta. Za spolupráci na tomto filmu získal Giger Oscara v kategorii vizuálních efektů. Giger se narodil v roce 1940 ve švýcarském Churu. Jeho otec obdržel v Gigerově útlém věku od švýcarského farmaceutického podniku lidskou lebku jako symbol profesního uznání. Mladý Giger byl touto lebkou naprosto fascinován, stejně jako jinými pochmurnými a tajemnými věcmi.

Později se inspiruje pracemi Salvadora Dalího a Jeana Cocteaua, s jejichž díly se poprvé seznamuje na pohlednicích a na obrázcích v časopisech. Gigerova matka Melli svého syna podporuje, i když jeho zálibám a temným kresbám často nerozumí. Po ukončení gymnázia Giger studuje architekturu a průmyslový design. Od roku 1966 se krátce živí jako bytový architekt, již dva roky později však působí výhradně jako malíř a filmový designér.

HR GIGER: Necronom (Alien Monster III), 2005 / Polyester, kov (110 x 78 x 220 cm)

Výstava ve vídeňském KunstHausu prezentuje díla ze všech etap jeho tvorby. Nechybí ani jeho "biomechanoidy", stvoření, která jsou člověk i stroj zároveň, či nábytek Harkonnenů, šlechty pouštní planety "Duna". Výstava je synonymem pro sloučení surrealismu a science fiction.

GIGER ve Vídni
24. 5. - 1. 10. 2006
KunstHaus Wien, Untere Weißgerberstraße 13, A-1030 Wien
Tel.: +43-1-712 04 95, e-mail: info@kunsthauswien.at
otevřeno denně 10-19
www.kunsthauswien.at, www.kunsthauswien.com

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu