Georgi Gospodinov: Gaustin

20. květen 2019

Složitá osobnost, které autor vkládá do úst to, co by řekl on sám – taková je postava Gaustina. Stejnojmennou povídku současného bulharského autora poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Bulharská literatura má v Evropě dobré jméno, několik bulharských autorů je pravidelně překládáno do cizích jazyků, zejména v Rakousku jsou hojně čteni. Jejich próza totiž vypovídá poeticky, s humorem i realisticky o nejrůznějších polohách života lidí v takzvané „nové“ zemi Evropské unie, postižené léty socialismu a popřevratovým zmatením hodnot.

V příbězích povídek současného bulharského autora Georgi Gospodinova často figurují – či lépe vznášejí se – nejrůznější postavy, duše a sny. Na malé ploše se Gospodinovovi daří vtisknout obsahu i filozofický rozměr, nenápadně nutí čtenáře zamyslet se nad pomíjivostí světa a života nebo nad způsobem vnímání historie národa.

Jeden hrdina se z času na čas zjevuje: Gaustin. V rozhovorech o něm autor často a rád mluví, je vidět, že má k postavě opravdu vřelý vztah. Dává tušit, že by to mohla být i část jeho já. Složitá, mnohoplánová, vzdělaná osobnost, které autor vkládá velice pravděpodobně do úst, co by řekl on sám (zrovna v povídce Gaustin). Tato postava je nejucelenější a nejzáhadnější zároveň.

Účinkuje: Radek Zima

Překlad: Ivana Srbková
Připravila: Eva Willigová
Režie: Jaroslav Kodeš

Natočeno v roce 2014.

autoři: Eva Willigová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.