George Langelaan: Žena z Antisvěta. Fantastický příběh s detektivní zápletkou

7. únor 2021

Rozhlasová sci-fi hra s detektivní zápletkou, ve které se pátrá po zmizelém atomovém vědci a po minulosti ženy stižené ztrátou paměti. Účinkují Václav Postránecký, Jana Preissová a další. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatizace: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Bernard Marsden (Václav Postránecký), Georg Marsden, policejní komisař (František Němec), Mary Seymourová, bývalá ošetřovatelka (Jana Preissová), lékař (Boris Rösner), inženýr (Bohumil Švarc), Anne Seymourová, Maryina teta (Libuše Havelková) a další
Dramaturgie: Jiří Hubička
Překlad: Luděk Kárl
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1989

Rozhlasová hra, kterou pro příznivce sci-fi literatury napsala dramaturgyně Jaroslava Strejčková podle povídky anglického spisovatele George Langelaana, začíná krátce po výbuchu v ústavu pro jaderný výzkum. Katastrofu vyšetřuje komisař Georg Marsden, jehož bratr Bernard při výbuchu zahynul – přesněji řečeno beze stopy zmizel. Georg, který má podvědomě strach, že bratr měl s katastrofou něco společného, se nastěhuje do Bernardova domu. Záhy objeví tajemné vzkazy a záznamy, které podporují jeho obavy. Co znamenají Bernardovy poznámky a kdo je záhadná neznámá, které byly vzkazy určeny?

George Langelaan (1908–1972), britský spisovatel a novinář narozený ve Francii, působil za 2. světové války jako agent britské tajné služby, o čemž vydal vzpomínkovou knihu Mask of War. Proslavil se jako autor sci-fi povídek, z nichž mu největší slávu přinesla Moucha (The Fly, 1957), hororový příběh neúspěšného vědeckého experimentu, po kterém se hlavní hrdina částečně promění v hmyz.

Příběh Žena z Antisvěta pochází ze sbírky Povídky z antisvěta vydané poprvé v roce 1962. Vedle rozhlasové dramatizace se povídka dočkala také televizních inscenací v USA a na Slovensku.

Realizace rozhlasové hry se v roce 1989 ujal režisér Jiří Horčička, který měl žánr science fiction v oblibě. Napínavou klasiku, v níž si hlavní role zahráli Václav Postránecký, Jana Preissová, František Němec a Boris Rösner, uvádíme v rámci vltavské Hry pro pamětníky.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio