František Novotný & Igor Ardašev

11. březen 2020

Nová deska komorních skladeb německých romantiků pro housle a klavír. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) František Novotný s Igorem Ardaševem nenatočili teď společně žádný komerční titul, ale poctivou porci německého romantismu. Tři autory, které mnohé spojuje. Roberta Schumanna, jeho ženu Claru a mladšího rodinného přítele Johannesa Brahmse. A k nim Hanse Pfitznera, jehož dílo je dozvukem romantické doby. Nápaditá dramaturgie! Skladby pro housle a klavír, které nekopírují obvyklé sestavy! Zvláště zařazení hudby Clary Schumannové je skvělé. (…) Je evidentní, a poslech desky to potvrzuje, že Clara Schumann měla talent a invenci. Novotný s Ardaševem hrají její hudbu tak, že není pochyb o oprávněnosti jejich výběru a rozhodnutí. (…)

Patří jim i za to, jak hrají Brahmse a Schumanna – robustněji než nějakou salonní hudbu, jak je potřeba, ale zároveň výrazně kultivovaně; virtuózně, jak je nutné, ale současně měkce a se skutečným hudebním obsahem. (…) Pfitznerova půlhodinová sonáta stojí za poslech. Brněnští páni profesoři, přední čeští koncertní umělci František Novotný a Igor Ardašev, ji hrají velkoryse a velkolepě, přesto bez prázdného patosu a prázdné okázalosti. Hovořit o detailech, o tónu, proporcích, vyrovnanosti, výraze, výdrži atd… je možné. Ale podstatnější je, že právě Pfitznerova hudba na jejich novém CD nejlépe ukazuje jejich kvality, které nespočívají jen v technické svrchovanosti, ale i v umělecké vyzrálosti, která nepotřebuje nic vystavovat na odiv, která neokázale slouží. (…)               

Nahrávka vyšla u vydavatelství Radioservis.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.