František Kožík: Cesta k pramenům. Dramatické obrazy z mládí Josefa Mánesa

10. květen 2020

Značnou část různorodého literárního díla Františka Kožíka tvoří biografické romány, mezi které patří i román Josef Mánes. Kniha se skládá ze 4 dílů (Naděje a bolesti, Cesta k pramenům, Hrdinové a světice, Poslední zápasy). Z druhého dílu vychází stejnojmenná rozhlasová hra z roku 1971 s podtitulem Dramatické obrazy z mládí Josefa Mánesa. Na Vltavě ji uvádíme u příležitosti 200. výročí narození českého malíře. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Josef Mánes-Pepi (Václav Postránecký), Antonín Mánes, otec (Otomar Korbelář), Magdalena, matka (Jaroslava Drmlová), Václav, strýc (Jindřich Janda), Amálie, sestra (Růžena Merunková), Quido, bratr (Ivan Broch), Christian Ruben (Eduard Dubský), Hans Hofer (Štěpán Bulajko), Rohrweck (Karel Beníško), Malíř Eisner (Pavel Spálený), Sochař Gasser (Bohumil Švarc), Malíř Schwind (Milan Friedl), Anny (Miriam Kantorková), Ferdinand Náprstek (Jiří Šrámek), Václav Levý (Leoš Kaltofen), strážník (Mirko Musil), Modelka Lída (Jorga Kotrbová), Bedřich Sylva Tarouca (Jiří Hurta), Mořic Samesch (Jiří Ornest), Fanynka (Eva Dudková), dále hraje (Artur Šviha), dále hraje (Petr Pospíchal), dále hraje (Petr Messany) a hlas (Stanislav Vokál)
Dramaturgie: Miroslav Stuchl
Hudba: J. F. Fišer
Režie: Ludvík Pompe
Natočeno: v roce 1971

V popředí děje stojí umělecké směřování a výtvarná činnost Josefa Mánesa (1820–1871), při tom se nepřímo vykresluje jeho osobnost, vztahy s rodinou i politické názory. Vyprávění začíná roku 1840 v době personálních změn na pražské výtvarné akademii. Nastupuje nový ředitel, průměrný mnichovský malíř Christian Ruben, který chce přinést umění, jež vládne v mnichovských galeriích. Po Rubenově příchodu na školu ztrácejí své dosavadní postavení Josefův otec a strýc. Otec umírá a na jeho místo vedoucího ateliéru krajinomalby je dosazený Rubenův bratranec.

Josef, který na akademii studuje, je s novým vedením v názorovém konfliktu, a to ho dožene až k opuštění školy a cestě do Mnichova, kde chce nasbírat nové zkušenosti, získat uznání a dokázat tak, že jeho umělecké směřování je správné. Pobyt v cizině ještě víc umocní jeho vlastenecké cítění a vrací se do Prahy s novou tvůrčí vizí. Chce malovat místa, kterými ho vodíval tatínek, svou pozornost však neupíná k vesnické krajině, ale k vesnickému lidu. Ten je pro něj opravdovým národem, pravdou.

„Když už jsem jednou poznal pravdu a uvěřil jsem jí, tak už se jí nedokážu zpronevěřit,“ říká hlavní hrdina, kterého pro rozhlasové zpracování Cesty k pramenům ztvárnil v režii Ludvíka Pompeho tehdy osmadvacetiletý Václav Postránecký. V roli Antonína Mánesa uslyšíme Otomara Korbeláře, jako sestru Amálii Růženu Merunkovou, v roli Christiana Rubena Eduarda Dubského a mnohé další.

Básník, prozaik, dramatik, libretista, překladatel, herec, rozhlasový autor, redaktor i hlasatel František Kožík se narodil roku 1909 v Uherském Brodě. Roku 1931 absolvoval konzervatoř v oboru režie a dramaturgie a ve stejném roce promoval i jako doktor práv. V letech 1932–35 navštěvoval semináře filozofické fakulty. Roku 1933 definitivně opustil soudní praxi a získal úvazek v rozhlase. Kromě rozhlasu pracoval i pro divadlo, dále jako spisovatel z povolání, vedoucí Hudební a artistické ústředny, dramaturg a scenárista Filmového studia Barrandov či učitel na DAMU. Zemřel v Praze roku 1997.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Alina Aubrechtová Mirakjan
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.