Francois Rabelais: Gargantua a Pantagruel. Šťavnatý jazyk a skvělé herecké výkony v nedělním Radioseriálu

12. duben 2020

Miroslav Moravec, Jiří Lábus, Karel Heřmánek a Josef Kemr v hlavních rolích dvoudílné rozhlasové dramatizace slavného románu. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Dramatizace: Zdeněk a Marie Hořínkovi
Dramaturgie: Marie Říhová
Hudba: Miroslav Kořínek
Režie: Jan Schmid
Natočeno: v roce 1984 a 1985

Françoise Rabelais napsal svůj rozsáhlý román Gargantua a Pantagruel už v polovině 16. století jako satiru na středověké společenské poměry, přehnanou rytířskou kulturu, stav náboženství i vzdělanosti na vysokých školách. 

V první části rozhlasové hry inspirované původním románem se staneme svědky obrova narození, více či méně úspěšných snah o jeho vzdělávání i jeho prvního milostného vzplanutí.

Gargantua
Osoby a obsazení: Gargantua (Miroslav Moravec), Grandgousier, jeho otec (Soběslav Sejk), Gagamella, jeho matka (Marie Durnová), kmotr František (Josef Kemr), babice (Jana Synková), Ponokrates, učitel (Jan Vlasák), Badebec, Gargantuova žena (Jaroslava Kretschmerová), Pokrocholos (Jiří Lábus), Polibmi, maršálek Pikrocholův (Petr Popelka), Čuuchnisi, ministr Pokrocholův (Miloš Hlavica) a další
Josef Kemr (80. léta)

Druhá část vypráví o osudech mladšího z obou obrů Pantagruela a také o jeho příteli Panurgovi. Oba se společně vydali do světa, aby zjistili pravdu o citu k ženám, kterému se říká láska, i o instituci zvané manželství. Zažijí také bláznivá dobrodružství v kraji Jitrnic i mezi osmi dívkami zpívajícími zásadně v rozsahu oktávy.

Pantagruel
Osoby a obsazení: Starý Pantagruel (Karel Heřmánek), Mladý Pantagruel (Jiří Lábus), Panurgos (Josef Kemr), vyslanec (Marek Eben), velitelka Jitrnic (Ludmila Roubíková), královna Jitrnic (Jana Synková), Kvinta, zpěv (Jana Koubková), Kvarta, zpěv (Markéta Fišerová), Oktáva, zpěv (Marie Horáková), Rybář (Jiří Císler), Rybářka (Jaroslava Kretschmerová), Delfín Sókrates, Delfín z Delf, Delfín František (František Filipovský), Delfín Elf (Jakub Schmid), Jelito (Artur Šviha) a další
autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio