Francis Scott Fitzgerald: Jemima, děvče z hor

17. únor 2016

Příběh jazzového věku o dívce, která pálila whisky.

Poslouchejte na Vltavě 17. února 2016 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do úterý 23. února 2016.


První povídku napsal Francis Scott Fitzgerald jako třináctiletý do školního časopisu. V šestnácti byl ze školy vyloučen kvůli zanedbávání studia. Ani univerzitu v Princetonu nedokončil. Vydatně pil, cestoval a dnes patří ke klasikům meziválečné americké prózy, zejména svými romány charakterizujícími tzv. jazzový věk. Povídkovou črtu Jemima, děvče z hor napsal ještě na univerzitě.

Říká: „Dost jsem se nad ní nasmál, hlavně když jsem ji psal. Dnes už se ale nad ní smát nemohu. Jiným lidem však připadá zábavná, a tak zasluhuje na pár let uchovat - aspoň do té doby, než vrtkavý vkus odepíše mě, mé knihy a s nimi i tuto drobnost.“


Čte: Jan Maléř

Autor: Francis Scott Fitzgerald Překlad: Miroslav JindraPřipravila: Petra HynčíkováRežie: Natálie Deáková

Vyrobila Tvůrčí skupina Drama a literatura ve studiu Českého rozhlasu Plzeň.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.