FOTOGALERIE: Zámek v Troji zdobí výstava sochařských děl z pražských zahrad

4. květen 2017

Kámen, štuk a terakota. Tak se jmenuje nová výstava v barokním zámku Troja. Kromě váz a plastik imperátorů můžete vidět i sochy z areálu Cibulka, které jsou považovány za ztracené.

Nedílnou součástí historických pražských zahrad byla umělecká výzdoba a drobná architektura. Sochy, kašny, schodiště a terasy vyprávěly mytologické příběhy a zároveň reprezentovaly postavení či záliby majitele. Tato umělecká díla byla desítky i stovky let vystavena rozmarům počasí a postupně ze zahrad mizela. Některé byly nenávratně zničeny a nahrazeny kopiemi, některé originály se díky konzervátorům a restaurátorům zachovaly až do současnosti.

Půvabná výzdoba krášlí zámek v Troji až do října

Část z nich můžeme obdivovat na výstavě Kámen, štuk a terakota / Sochařská díla z pražských zahrad, kterou v úterý otevřela Galerie hlavního města Prahy v barokním zámku Troja. „Vystavujeme velkou sbírku terakotových dekoračních váz a soch imperátorů, kromě toho i štuk, který se v zahradách vyskytuje v mnoha obdobách," zve k návštěvě kurátorka výstavy Marie Foltýnová. Velmi příjemným překvapením pro návštěvníky by podle Foltýnové mohly být plastiky z lesoparku Cibulka v Košířích, které mnozí příznivci považují za ztracené. Výstava je v prostorách Trojského zámku otevřena až do 29. října.