Filmy v Kasárnách. Letňák v jedinečném kulturním prostoru nabízí klasiku i horké novinky

23. červen 2023

Ne, nejde o žádné útvarové kino. V pražském kulturním centru Kasárna Karlín funguje veřejné letní kino. Tedy – taky letní kino, protože vedle toho si sem můžete zajít i na koncerty nebo výstavy, nebo jen tak posedět ve stínu stromů a dát si k tomu nějaký dobrý mok. 

Kasárna Karlín

Dramaturgii kina má na starosti Jan Touš. „Snažíme se vybírat filmy, které v jiných letních kinech k vidění nejsou. Navíc naše prostředí je unikátní,“ odpovídá dramaturg na otázku, proč si mezi pražskými a českými letními kiny vybrat právě to karlínské. Má pravdu – filmová nabídka tu je opravdu pestrá, ať už co do žánrů tak i doby vzniku jednotlivých titulů. Na plátně se tak ocitnou snímky od Slavností sněženek, Samotářů či Návratu idiota až po Aftersun nebo Předběžné opatření, ale třeba i jedinečný dokument Vědkyně vs. věda. „Některé projekce organizujeme společně s Americkým centrem v Praze. Máme tak zaručenou vysokou kvalitu vybraných filmů, a navíc je to pro nás i o trochu levnější,“ pochvaluje si Touš. Začíná se vždycky v půl desáté večer. 

Vedle toho ale karlínská Kasárna žijí i hudbou, výtvarným uměním a dalšími akcemi. Zájemci se sem mohou vypravit na koncerty cyklu Mladí ladí jazz, zahraje a zazpívá tu i Beata Hlavenková, Kristina Barta Quartet či moderní ​„jazzová“ kapela čtyř sehraných kamarádů a zkušených hudebníků s názvem Sépie z hor. 

Beata Hlavenková

Jak si současní umělci představují budoucnost Země v roce 2050 v kontextu klimatických změn, nám řekne výstava Cli-fi 2050, kterou pořádá Člověk v tísni. A navštívit můžete i Smekáč pro všechny, což je jedinečný „sekáč“, jak název napovídá, pro kohokoliv bez rozdílu. 

V živém vstupu do odpolední vltavské Mozaiky přímo z místa byla řeč i o financování činnosti Kasáren. „Na tuhle otázku odpovídám rád. Jsme živi díky všem, kdo si koupí vstupenku na naši akci nebo si u nás dají pivo. Tyhle peníze pak investujeme do dalšího kulturního programu,“ vysvětluje další z kasárenských domácích pánů Matěj Velek. Třetím z mluvčích byl Radek Pavlovič. Všichni tři, tedy Touš, Pavlovič i Velek byli hosty Tomáše Piláta. Trochu zlobila technika, ale všechno důležité nakonec bylo řečeno, i když poté, co selhal vysílací kodek, mezi všemi čtyřmi koloval jeden mobilní telefon. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.