Festivalové prázdniny začínají. Die Antwoord rozsvítí Rock For People, Solange slovenskou Pohodu

29. červen 2017

Období okolo červencových svátků patří tradičně festivalu Rock For People, letos jdou jeho dramaturgové vstříc zejména posluchačům současné tvorby.

Bizarní postavičky Die Antwoord zahrály loni vyprodanému areálu pražských Žlutých lázní, a to těsně před vydáním své poslední studiové desky Mount Ninji And Da Nice Time Kid. Že by se ale na její úkor změnil nějak zásadně setlist aktuálního turné, to se říci nedá. Co nebude chybět ani tentokrát, je hodně silná dávka sebeironie, bizarní kostýmy, vulgární animace a svébytná show, která balancuje na hraně kýče a umění. Zvrácená kultura je ale přesně to, co od Die Antwoord fanoušci očekávají a díky čemu se dvojice po celém světě proslavila. Trochu jinou, vizuálně ale stejně nabitou podívanou nabídnou mladíci z Cage The Elephant. Živě podaná rocková hudba je zajímavá zejména díky charismatickému zpěvákovi Matthew Shultzovi. Kdo byl na pražském koncertě v Lucerna Music Baru, ví, o čem je řeč. Kdo oželí legendy Guns'N'Roses s předkapelou Biffy Clyro ve stejný den v pražských Letňanech, neměl by na prvním dni Rock For People chybět.

Druhý den potěší jistě Paramore, kteří se na koncertní pódia vrací s novým albem After Laughter. Bude zajímavé sledovat, jak si poradí se svým setlistem, kde dominuje aktuální electro-popový sound, v němž ale neopomíjejí svou původní tvář postavenou na pop punku a emo vlně. Navíc v doplnění skupin jako Mastodon a Slaves. Podobnou kolizi zažijí v závěrečný den Foster The People v obležení kapel Three Days Grace nebo Evanescence, kteří osloví hlavně pamětníky téměř patnáct let starého hitu Bring Me To Life.

Kdo kupoval vstupenky kromě královehradeckého festivalu i na trenčínskou Pohodu, bude mít 6. července těžké dilema. Na slovenském festivalu vystoupí totiž ve čtvrtek na hlavním pódiu navrátilci Slowdive a progresivní YouTube hvězdy Ylvis. Těžko říct, jak bude tato norská všehochuť fungovat naživo. Skupina nemá ani vlastní album.

Od koho se naopak očekává ‚tradiční' výkon, to jsou kapely jako Future Islands, Mark Lanegan Band nebo alt-J, které si zakládají na vysokých standardech svých vystoupení. Napjatě budou diváci sledovat vystoupení zejména Benjamina Clementinea, poetického hudebníka a vítěze Mercury Music Prize, který se o dva týdny později představí i ostravskému publiku na Colours. A zadruhé koncert hlavní headlinerky – Solange Knowles. I když žije jednatřicetiletá zpěvačka stále ve stínu své starší sestry Beyoncé, díky své desce A Seat At The Table si získala pozornost většiny hudebních magazínů, které zařazovaly album mezi nejlepší uplynulého roku. Kdo bude mít chuť se na Pohodě odvázat, určitě mu v tom letos pomůžou interpeti jako Tommy Cash nebo Ho99o9. Noční taneční parket budou mít pod kontrolou tentokrát London Electricity, Boys Noize nebo Squarepusher. Letošní festivalová sezóna nezačíná vůbec špatně!

Spustit audio