Fascinují ho stromy a větve. Teď bývalou synagogu v Telči mění v kulturní centrum s galerií

26. srpen 2019

V bývalé synagoze v Telči sídlili památkáři, jesle, policejní stanice a krátce tu byla i pražírna kávy.

Prázdný objekt si v lednu od Židovské obce Praha pronajal výtvarník Jakub Myslín a v červnu otevřel v prvním patře objektu galerii moderního i nemoderního umění Gamoneum. Synagogu zvelebuje za použití recyklovaných materiálů, v přízemí buduje kavárnu a také otevřený ateliér.

Jakub Myslín žije v Telči pátým rokem, přistěhoval se z Prahy. Synagogu si pronajímá od pražské židovské obce, která nedávno investovala do opravy fasády. Další opravy a zvelebování jsou v rukách výtvarníka, který by ocenil zapojení dalších nadšenců, kteří by mu pomohli s provozem rozjíždějícího se kulturního a komunitního centra. „Takové místo v Telči chybělo a myslím, že nejen mně. Věřím, že se tu lidé budou scházet a třeba se i něco přiučí."

A jak funguje a co vystavuje zmíněná galerie Gamoneum? „První výstavy vznikly tak nějak samozřejmě. Vystavuje tu David Bartoň, který tu má ateliér, dále Jan Křen nebo Pavel Charapov, který dělá úžasné loutky. Vystavuje tu ale například i moje maminka a dědeček. V přístím roce se chystáme vystavovat moderní věci."

Spustit audio