Exkluzivní koncert San Francisco Symphony: rocková klasika Stevena Mackeye, progresivní Prokofjevovy housle a rozpolcená Čajkovského symfonie

21. leden 2022

Z programových fondů Euroradia jsme pro páteční večer vybrali záznam koncertu, který se konal v únoru roku 2019 v koncertním sále Louise Davies Symphony Hall v San Franciscu. Koncert byl věnovaný životnímu jubileu dlouholetého hudebního ředitele orchestru San Francisco Symphony Michaelu Tilsonu Thomasovi.

Hvězdné housle

V úvodu zazněla světová premiéra skladby pětašedesátiletého amerického skladatele Stevena Mackeye Portals, Scenes and Celebrations, která vznikla na základě tvůrčí objednávky San Francisco Symphony v roce 2018 na počest tehdy nadcházejících pětasedmdesátých narozenin šéfa orchestru.

Steven Mackey vzešel ze sféry rockové hudby, která charakteristickými prvky ovlivňuje i většinu jeho klasických hudebních kompozic.

Americký houslista Gil Shaham patří mezi současné hvězdné interprety. Pro své vystoupení se San Francisco Symphony zvolil Koncert pro housle a orchestr č. 1 D dur Sergeje Prokofjeva – dílo pětadvacetiletého skladatele komponované během první světové války.

Dirigent Michael Tilson Thomas

Koncert ve svém stylu synteticky propojuje neoklasický výraz s modernisticky progresivními prvky. Původní premiéra koncertu roku 1923 v Paříži měla nevalný ohlas, úspěšné bylo o rok poději jeho provedení v Praze.

Symfonie rozpadlého manželství

Program koncertu uzavřela Symfonie č. 4 f moll Petra Ijiče Čajkovského. Vznikala v době skladatelova vnitřně rozpolceného stavu po nevydařeném, velice krátce trvajícím manželství. Tato skutečnost zanechala trvalou stopu v jeho psychice a otiskla se i do podoby symfonie dokončené roku 1878.

Čajkovskij si čtvrté symfonie velmi cenil, pokládal ji za své vrcholné dílo a dedikoval ji „nejlepší přítelkyni“, kterou byla jeho dlouholetá mecenáška – Naděžda Filaretovna von Meck.

autoři: Dagmar Henžlíková ,
Spustit audio

Související