Existenciální kuchařka Igora Malijevského a Václava Kahudy. Rajská omáčka

14. květen 2021

Hovězí žebro (nebo hovězí či vepřový jazyk), cibule, česnek, trochu špeku, rajský protlak (nebo pyré), pepř černý celý, nové koření, bobkový list, sůl, cukr.

Pěkné maso vaříme spolu s kořením v osolené vodě cca 2 hodiny. Na pánev na tenko nakrájíme málo špeku a až se bude škvařit vypečený tuk, přidáme nakrájenou oloupanou velkou cibuli a několik stroužků česneku.

Je záměna rájů častější než záměna novorozenců? Až cibule s česnekem začne zlátnout, přidáme rajský protlak (dvě větší plechovky, tzn. jejich obsah). Uvařené maso nakrájíme, vývar opatrně přidáme do omáčkového základu (omáčka má mít báječnou konzistenci, ani řídká a zase ne moc hustá). Necháme na malém ohni pomalu probublat, popř. odpařit přebytečnou vodu.

Co když v cizím ráji zabloudíme? Občas promícháme a dochutíme solí a cukrem. Přidáme nakrájené maso do omáčky a podáváme s makaróny či jinými těstovinami (kdo je frajer – přidá hrst nastrouhaného tvrdého sýra). Jsou ráje dědičné?

Tip od zvukařského pultu: místo cukru nastrouhejte do omáčky tvrdý perník.

autoři: Igor Malijevský , Václav Kahuda , Klára Vičíková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.