Existenciální kuchařka Igora Malijevského a Václava Kahudy. Rajská omáčka
Hovězí žebro (nebo hovězí či vepřový jazyk), cibule, česnek, trochu špeku, rajský protlak (nebo pyré), pepř černý celý, nové koření, bobkový list, sůl, cukr.
Pěkné maso vaříme spolu s kořením v osolené vodě cca 2 hodiny. Na pánev na tenko nakrájíme málo špeku a až se bude škvařit vypečený tuk, přidáme nakrájenou oloupanou velkou cibuli a několik stroužků česneku.
Je záměna rájů častější než záměna novorozenců? Až cibule s česnekem začne zlátnout, přidáme rajský protlak (dvě větší plechovky, tzn. jejich obsah). Uvařené maso nakrájíme, vývar opatrně přidáme do omáčkového základu (omáčka má mít báječnou konzistenci, ani řídká a zase ne moc hustá). Necháme na malém ohni pomalu probublat, popř. odpařit přebytečnou vodu.
Co když v cizím ráji zabloudíme? Občas promícháme a dochutíme solí a cukrem. Přidáme nakrájené maso do omáčky a podáváme s makaróny či jinými těstovinami (kdo je frajer – přidá hrst nastrouhaného tvrdého sýra). Jsou ráje dědičné?
Tip od zvukařského pultu: místo cukru nastrouhejte do omáčky tvrdý perník.
Nejnovější hry a četba
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka