Euripidés: Kyklóp. Setkání bájného Odyssea s Kyklópem Polyfémem v satyrském dramatu

5. prosinec 2020

Rozhlasová úprava satyrského dramatu řeckého klasika Euripida, jediného plně zachovaného textu tohoto druhu. Za pomoci až drastické komiky je tu zpracována epizoda setkání ithackého krále Odyssea a Kyklópa Polyféma. Účinkují Josef Kemr, Petr Štěpánek, Josef Vinklář, Miroslav Táborský a další. Rozhlasovou inscenaci natočenou v roce 1984, která byla zároveň vůbec prvním českým uvedením Euripidovy hry, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jiří Pavel Klier
Osoby a obsazení: Silénos, otec Satyrů, vychovatel Bakchův (Josef Kemr), Odysseus, ithacký král (Petr Štěpánek), Kyklóp, jednooký obr Polyfémos, syn Poseidonův (Josef Vinklář), náčelník sboru (Jiří Schwarz), chór (Miroslav Táborský), chór (Rostislav Čtvrtlík), chór (Martin Dejdar), chór (Martin Mejzlík) a chór (Petr Jančařík)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Helena Kurzová, Jiří Pavel Klier
Hudba: Milan Vidlák
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 1984

Ve starém Řecku trvaly divadelní slavnosti zpravidla celý den, nezřídka se hrály i tři tragédie za sebou. Hrdinové těchto tragédií procházeli mnoha příkořími a často umírali násilnou smrtí. Snad proto, aby divák neodcházel z divadla s představou o zlé vůli nebo nemohoucnosti bohů, přidávala se na konec čtvrtá hra, satyrské drama.

Obsah satyrských dramat byl nadlehčený až komediální, obyčejně v nich vystupoval Bakchus, bůh vína, či jeho vychovatel Silénos, náruživý piják, nechyběl průvod prostopášných Satyrů.

Kyklóp je jediné plně dochované satyrské drama. Jeho děj se odehrává na úpatí sopky Etny, kde sídlí v jeskyni lidožravý Kyklóp Polyfémos, jednooký obr, syn boha moře Poseidóna. Kyklóp zajal Siléna a Satyry a nutí je, aby mu sloužili. Nepříznivé mořské proudy přiženou k Etně i loď ithackého krále Odyssea, který se vrací od dobyté Tróje. A právě tím Euripidovo satyrské drama začíná.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.