Erwin Wurm - Keep a Cool Head

24. listopad 2006

Vídeňské muzeum moderního umění je zasaženo rodinným domkem: tento symbol prostoduchosti udeřil jako bomba do chrámu umění. Takový zážitek si odnesou návštěvníci instalace "House attack", kterou realizoval rakouský umělec Erwin Wurm. Instalace je typická dramaticko-humoristickými inscenacemi banalit. Pro Wurma, který se již více než 25 let zabývá významen pojmu "skulptura", se mohou stát skulpturou i pouhé myšlenky. Skulpturu definuje pomocí zpochybnění tradičního postoje k materiálům a tvarům a neomezuje ji na objekty a instalace, ale rozšiřuje pojem skulptury i na perfomance, videa, knihy, fotografie a texty.

K Wurmovým tématům patří jak obezita, tak posedlost štíhlostí, móda či kult konzumního života, jejichž symboly jsou pro něj auto a vlastní rodinný dům. Centrálním tématem Wurmovy retrospektivní výstavy je proto takzvaná "Fat" série a její objemné skulptury, jako je například ohnutý VW-bus pod názvem "Telekinetically bent VW-Van" (2006).

Ve své práci se Wurm neomezuje jen na neživé materiály: ve svých "One Minute Sculptures" (1997) postavil aktéry do iritujicích a groteskních pozic a vytvořil tím nový typ skulptury. Jindy zas využil jako materiál vlastní tělo, například když v rámci své instalace "Carrying Edelbert Köb (Be nice to your curator)" (2006) nesl ředitele Muzea moderního umění (MUMOK) v náručí po výstavních prostorách. A skulptura "Keep a Cool Head" (2003) přímo vyzývá návštěvníka, aby vzal název instalace doslova a strčil hlavu do ledničky.

Erwin Wurm se narodil v roce 1954 ve štýrském městě Bruck an der Mur a patří mezi nejvýznamnější a nejúspěšnější rakouské umělce.

ERWIN WURM - KEEP A COOL HEAD
20. 10. 2006 - 11. 2. 2007
MUMOK - Museum Moderner Kunst, Museumsplatz 1, A-1070 Wien
Tel: +43-1-52500, e-mail: info@mumok.at
www.mumok.at, otevřeno út - ne 10 - 18, čt 10 - 21

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu