Erskine Hawkins - autor Tuxedo Junction

6. červen 2014

Erskine Hawkins byl americký trumpetista, který sice pocházel z Alabamy, jeho muzikantský profil ovšem utvářel černý Harlem.

Mladý Erskin Hawkins sice studoval na průmyslové střední škole, ale měl to štěstí, že tamní školní orchestr vedl Fess Whatley, velmi schopný kantor, u kterého se základům hudby učili mj. Duke Ellington, Louis Armstrong nebo Lucky Millinder.

V polovině třicátých let se objevil na newyorkské jazzové scéně jako ambiciózní trumpetista; ve svých 21 letech (1935) sestavil svůj první orchestr - Erskine Hawkins and his Bama State Collegians - se kterým dokonce nahrával. Málokdo si dnes spojuje známou a kdysi tak úspěšnou skladbu Tuxedo Junction se jménem Erskina Hawkinse; nejenže ji napsal (spolu se saxofonistou Billem Johnsonem), ale také ji se svým orchestrem nahrál, samozřejmě, že dříve, než Glenn Miller.

Kromě pravidelného působení v harlemských klubech (Savoy Ballroom) vystupoval Erskin Hawkins v mnoha rozhlasových pořadech. Po válce hrával především s menšími formacemi, respektive jako sólista na mnoha festivalech. Ještě za svého života byl uveden do hudební Síně slávy státu Alabama. Zemřel ve věku 79 let a hrál doslova až do posledních dnů svého života. Jazzofon nabídne dnes už skoro neznámé snímky ze začátku jeho dlouhé hudební dráhy.

Orchestr Erskine Hawkinse:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.