Eric-Emmanuel Schmitt: Oskar a Růžová paní

26. prosinec 2007

Hry a knihy francouzského spisovatele a dramatika Erica -Emanuela Schmitta našly svoje čtenáře a publikum po celé Evropě i v zámoří. Schmittovu prózu Oskar a Růžová paní v nedávné anketě o knihách, které změnily jejich život, zařadili francouzští čtenáři vedle Bible a Třech mušketýrů. Český rozhlas 3 - Vltava uvádí Oskara a Růžovou paní v dramatizaci Michala Lázňovského ve středu 26. prosince ve 20.00 hodin. V příběhu o smrtelně nemocném chlapci uslyšíte v titulních rolích Tobiáše Vacka a Věru Kubánkovou.

Oskar a Růžová paní Oskar je stejný jako většina desetiletých kluků, má psa, kočku, zlaté rybičky, poslouchá hudbu z walkmana, začínají se mu líbit děvčata a rodiče mu někdy připadají... pitomí. A stejně jako jiní kluci by se koncem roku mohl těšit na Vánoce se spoustou dárků a petardy na Silvestra. Oskar však musí myslet na věci, které jako by nepatřily do dětského světa. Leží po neúspěšné transplantaci kostní dřeně v nemocnici. Teď už ví, že umírá. Má strach ze smrti a všichni dospělí ho štvou - rodiče svým předstíráním, že je vše v pořádku a lékaři se sestrami svým soucitem. Jeho tělo u však nelže.

Oskarovi porozumí jediný člověk, paní v růžovém plášti, "babi Růženka". Mezi veselými historkami o své minulosti udatné zápasnice mu poodhalí část z tajemství života a smrti. Oskar začíná psát své dopisy Bohu, který ví, co je utrpení a bolest, protože ji sám ve svém lidském vtělení prožil. Díky Růžence prožije ve svých zbývajících dvanácti dnech celý život a odejde jako "dospělý" muž s vírou, nadějí a láskou.

Hra světoznámého francouzského spisovatele a dramatika Erica Emanuela Schmitta Oskar a Růžová paní (Oscar et la Dame Rose) vychází z jeho stejnojmenné prózy. Spolu s romány Noemovo dítě a Pan Ibrahim a květy koránu tvoří tzv. Cycle de ľInvisible (Cyklus o Neviditelném), v němž se Schmitt pokouší příběhem postihnout rysy hlavních světových náboženství: judaismu, islámu a křesťanství. Stejně jako další romány se i "Oskar" brzo dočkal své jevištní podoby. V únoru 2003 hru uvedlo pařížské divadlo Comédie des Champs Elysées s herečkou Daniele Darrieux. Úspěch byl okamžitý, Darrieux ještě téhož roku získala prestižní divadelní cenu "Moliere" za dvojroli Růženky a Oskara.

Příběh o umění žít i umírat brzy oslovil i diváky za hranicemi Francie a Schmitt za něj získal několik literárních cen. Tím nejcennějším bylo pro Schmitta neoficiální ocenění jeho čtenářů. Ti v roce 2004 v literárním magazínu Lire v anketě o knihách, které "změnily jejich život", zařadily Oskara a Růžovou paní vedle Bible, Tří mušketýrů a Malého prince.

autor: Hynek Pekárek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.