Émile Gardaz: Zatracený Odysseus. Moderní odyssea všedního dne s Otakarem Brouskem a Alenou Vránovou

5. prosinec 2021

Vtipná hudební parafráze starořeckého eposu s Otakarem Brouskem a Alenou Vránovou v hlavních rolích. Obnovenou premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Homér (Felix le Breux), Odysseus (Otakar Brousek st.), Fileas (Václav Vydra ml.), Barbara (Jana Drbohlavová), Penelopa (Alena Vránová), Dominika (Vlasta Fabiánová), Marek (Michal Dytrych), Kyklop (Soběslav Sejk) a další
Překlad: Eva Bezděková
Hudba: Miloslav Ducháč (hraje orchestr Karla Vlacha)
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1970

Od slavného Homérova eposu se rozhlasová hudební komedie Zatracený Odysseus Émila Gardaze v mnohém liší. Odysseus z poloviny 60. let minulého století už není král Ithaky, ale dělník z předměstí, který často podniká „plavby“ po okolních hospodách a ve společnosti vysloužilého námořníka Homéra naslouchá zpěvu Sirén, vystupujících v nočních lokálech. Jeho věrná žena Penelopa jako řádná matka a hospodyně pečuje o domácnost i školou povinného Telemacha. Pro svého muže má neskonalé pochopení a vytrvale odmítá návrhy neodbytného nápadníka – senilního lékárníka Philea. Když se jednou Odysseus s manželkou pohádá, nastoupí z trucu velkou dobrodružnou pouť, která sice trvá jen jednu letní noc, ale přesto je plná dobrodružství – málem takových jako plavba starověkého hrdiny.

Švýcarský básník, rozhlasový dramatik a moderátor Émile Gardaz napsal svou lehkou hudební komedii pro Radio Laussanne, odkud ji převzali čeští tvůrci. V překladu Evy Bezděkové a s hudbou Miloslava Ducháče hru v roce 1970 nastudoval režisér Jiří Roll. V hlavních rolích účinkují Otakar Brousek, Alena Vránová, Václav Vydra, Felix le Breux, Vlasta Fabiánová, Jana Drbohlavová, Soběslav Sejk a další.

Spustit audio

Související