Egon Erwin Kisch: Zločin, jakého není

30. červen 2014

Touha vše poznat, vyzkoušet a být pokaždé „při tom” vynesla přízvisko „zuřivý reportér“ pražskému židovskému německy píšícímu spisovateli a novináři Egonu Erwinu Kischovi. Zuřivý reportér je i název souboru, z něhož pochází povídka Zločin, jakého není.

Kisch byl dokonalým kosmopolitou a dobrodružným světoběžníkem. Pohyboval se stejně dobře v pražských šantánech jako v nejvyšší společnosti, v převleku za muslima podnikl pouť do arabské Mekky, v Dánsku se učil klaunem či pracoval jako potápěč.

Narodil se 29. dubna 1885 v Praze. Už před první světovou válkou přispíval do některých pražských novin a v roce 1911 mu vyšla povídka Katastrofa s podtitulem Pražský příběh, která byla vlastně první verzí románu Pasák (1914), jenž byl tehdy některými označen za „pornografické“ dílo.

Z předválečné doby pocházejí například i črty Z pražských uliček a nocí, Pražská dobrodružství, kriminalistický Pražský pitaval nebo Zuřivý reportér, kam patří i Zločin, jakého není.

Egon Ervín Kisch bojoval na srbské frontě za 1. světové války (napsal o tom reportážní deník Vojákem pražského sboru), byl raněn a superarbitrován.

Po návratu z války Prahu v roce 1921 na dlouhá léta opustil a odjel do Berlína, kde působil jako dopisovatel Lidových novin. Účastnil se i španělské občanské války a v roce 1939 musel kvůli židovskému původu uprchnout z Evropy do USA a pak do Mexika. V březnu 1946 se těžce nemocný vrátil do Prahy, kde dva roky nato zemřel.


Účinkuje: Pavel Soukup

Autor: Egon Erwin KischPřeklad: Jarmila Haasová-NečasováRežie: Dimitrij Dudík

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.