Egon Erwin Kisch: Probudit zase Golema

20. červen 2020

Za svůj dobrodružstvím nabitý život poznal takřka celý svět, jeho duše ale patřila Praze. A právě tam, do starého židovského města v dobách Rudolfa II. a rabiho Löwa, nás Egon Erwin Kisch zavede v povídce Probudit zase Golema. Účinkuje Jan Vlasák. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Viola Zinková, Jan Vlasák
Připravila: Helena Tomanová-Veisová
Překlad: Petr Adler
Režie: Josef Červinka
Natočeno: v roce 1993

Egon Erwin Kisch se narodil v roce 1885 do židovské rodiny. Od malička tedy poznával zákoutí především tradiční židovské Prahy, ale obdivoval i celý zbytek města, to mu ostatně při tvorbě bylo velkou inspirací, stejně jako staré mýty, legendy a pověsti. Dnes je známý jako zakladatel moderní literární reportáže a literatury faktu. Pro jeho zápal a horlivost se mu často přezdívá „zuřivý reportér“.

Kisch se řadí do skupiny německy píšících autorů, tvořil především již zmiňované reportáže, fejetony, povídky, ale i divadelní hry. Zápal měl nejenom pro literaturu, známý byl i svými bizarními zálibami. Rád se převlékal za klauna, v Dánsku absolvoval kurz pro potápěče.

Čtěte také

Postava Golema ho dlouho uchvacovala. Po jeho historii začal Kisch pátrat v roce 1915, během první světové války, kdy jako voják potkal starého chudého Žida, který velmi poučeně vyprávěl o Praze, ačkoliv tam nikdy nebyl, a stejně zapáleně mluvil i o stvoření a existenci legendami opředeného obra.

Povídka Probudit zase Golema vypráví příběh samotného Kische, který se rozhodl přijít staré legendě na kloub a zjistit, kde je dnes hliněný muž ukrytý. Jaký byl jeho osud poté, co byl údajně zničen? Zuřivý reportér nás s sebou během vyprávění přenese do dob Rudolfa II., rabiho Löwa a staré židovské Prahy.

autoři: Dominik Mačas , Barbora Petrovická
Spustit audio